Gegharkunik i Armenien

Gegharkunik i Armenien

Gegharkunik er en provins i den østlige del af Armenien for foden af Gegam bjergene og er en af de største provinser.

Glemte byer i Sevan søen

Den smukke sø Sevan gemmer sig i de høje bjerge og blev tidligere kaldt Geghama havet. Søen er da også 80 km lang og op til 30 km bred og fylder 1/3 af hele provinsen. Det er den største sø i Kaukasus og også en af de største ferskvands bjergsøer i verden. I 1950’erne drænede russerne en del af søen og er nu 20 meter lavere end oprindeligt. Den lavere vandstand har vist før oversvømmede forte, huse og genstande dateret ca. 2000 år tilbage. Nogle af bygningerne er dog ved at forsvinde igen da vandstanden langsomt bliver hævet igen, hvilket har gjort vandet renere og givet flere fisk.

På den nordvestlige bred ligger Sevanavank klostret, der er bygget i år 874 og er et typisk eksempel på middelalderlig armensk arkitektur. På det vestlige bred ligger Airivank klostret fra det 9.-12. århundrede i landsbyen Airivank og ikke langt herfra ligger Noraduz kirkegården, der er kendt for sine khachkars, der er sten indgraveret med kors.

Udslukte vulkaner giver flotte bjergsøer

Andre smukke naturoplevelser i provinsen er landskaberne og Vardenis bjergene. Her er mange udslukte vulkaner, deriblandt Adzhaak og Armagan, hvis kratere der nu har de flotteste bjergsøer. Klimaet er mildt og rart, om sommeren er her ca. 25 og om vinteren -9.

Petroglyffer og middelalderlige monumenter

Ved stenene nær Mount Azhdahak findes mange petroglyffer, med scener fra bl.a. jagt. Petroglyffer er sten med udskårede mønstre eller motiver. I Gagharkunik provinsen kan du både se forte, borge, ældgamle bosættelser og nedskrevet kileskrift fra tiden før Urartu og under Urartu. Urartu var i oldtiden et rige i det armenske højland. De største seværdigheder er dog Sevanavank klostret, den største middelalderlige kirkegård Noraduz og kloster komplekset Hayravank fra 9.-13. århundrede.

Gavar

Gavar er hovedstaden i Gegharkunik. Her ligger ruinerne af Haldi fortet, der har overlevet siden Urartu riget. I middelalderen var området overtaget af Kavar bosættere, hvilket blev ødelagt i 1736 af Nadir shakh. I 1830 blev byen grundlagt af armeniere der flyttede fra Tyrkiet til Vestarmenien og kaldte byen Nor Bayazet. I 1996 fik byen sit nuværende navn.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Armenien – Du vælger selv hvilke: AragatsotnArarat, Armavir, Kotayk, Lori, Shirak, Syunik, Tavush, Vayots Dzor, Yerevan

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Armenien
 – Rejser i Armenien kombineres let med AserbajdsjanTyrkiet, Nagorno-Karabakh, Georgien og Iran.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Gegharkunik i Armenien

Nyhedsbrev