Syunik i Armenien

Syunik i Armenien

Syunik er Armeniens sydligste og største provins. Klimaet er derfor en del lunere end i resten af Armenien, og her bliver sjældent under 0om vinteren. Syunik er den mest tætbefolkede provins i Armenien bl.a. på grund af byerne Kapan, Goris, Sisian, Magri, Kadzaran, Agarak og Dastaker, der alle ligger her.

Smukke landskaber skabt af Zanghezur bjergene

Syunik grænser op til Aserbajdsjan og Iran, og er den smukkeste af Armeniens provinser med vidunderlige landskaber skabt af Zanghezur bjergene. Der er stor højdeforskel i Syunik, fra 3906 meter på Mount Kaputdzhuhk til 375 meter i Megrin kløften. Igennem provinsen ses masser af dale, kløfter, store skove, huler, floder og alpine enge.

Ældgammelt platantræ og Armeniens flotteste vandfald

Syunik har tre store floder Vorotan, Vokhdzhi og Megri. Den største, Vorotan, løber igennem den dybe Vorotan kløft, der er hele 800 meter dyb. Her ligger også Armeniens smukkeste vandfald, Shaki. Ved floden Tsavs bred står et kæmpe platantræ, der ifølge legenden blev skabt i oldtiden, hvor præster kunne forudsige fremtiden ved at kigge på bladenes bevægelser. Syunik har også mange mineral udspring bl.a. Tatev, Kadzharan, Goris og Vrotan.

Charmerende Goris med sin stenskov

Goris er en af Armeniens flotteste byer med charmerende arkitektur og landskaber. Goris er også en af Syuniks ældste byer og ligger i Vararak dalen, hvor floden af samme navn løber igennem. Stenene omkring byen kaldes ”The Goris Stone Forrest” (Goris’ stenskov). Stenene ligner pyramider, tårne og kegler og er ekstra smukke, når lyset falder på dem og ligner noget fra en Sci-fi film. Mange af stenene er hule, da fortidens mennesker boede inde i dem. Helt op til midten af 1300-tallet boede her mennesker.

Gammel huleby ved Khndzoresk

Lige øst for Goris ligger byen Khndzoresk, hvor der ligger en gammel huleby. Hulerne blev både brugt som boliger og som tilflugtsteder. Hulerne er spredt på bjergskråningen af kløften og beboerne brugte reb til at komme fra bunden af kløften og op til hulerne.

Kobberhåndværk i hyggelige Kapan

Kapan er den største by i det sydlige Armenien og hovedstaden i Syunik provinsen. Byen ligger på bredden af Vokhchi floden ved foden af Mount Khustup. Bjerget har mange kobberårer, der blev fundet i 1700-tallet. Byen har derfor lavet meget kobberhåndværk og kobbervåben, hvilket var starten på denne hyggelige by. I dag er kobberudvinding stadig den største industri i Kapan, som samtidig er en meget grøn by med lave bygninger. Der er mange ting at opleve omkring byen, deriblandt ældgamle monumenter som Khalidzor fortet, der blev bygget i 1600-tallet.

Lidt syd for Kapan ligger Tsav dalen, hvor det kæmpe platantræ vokser. Træerne er hule i bunden, og der er sat to senge ind til to skovbetjente.

Forskere og filosoffer fra Tatev klosteret

Tatev er en lille by nordvest for Kapan hvor Tatev kloster komplekset ligger. Komplekset stammer helt tilbage fra 9.-13. århundrede. Tidligere var klostrene en uddannelsescenter i Armenien og alle kendte forskere og filosoffer blev uddannet her. Klosterkomplekset er ikke nemt at komme til, det kræver en mindre vandretur gennem smukke omgivelser at se det gamle, historiske klosterkompleks. Her findes også verdens længste svævebane på 5700 meter.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Armenien – Du vælger selv hvilke: AragatsotnArarat, Armavir, Gegharkunik, Kotayk, Lori, Shirak, Tavush, Vayots Dzor, Yerevan

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Armenien
 – Rejser i Armenien kombineres let med AserbajdsjanTyrkiet, Nagorno-Karabakh, Georgien og Iran.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Syunik i Armenien

Nyhedsbrev