Vayots Dzor i Armenien

Vayots Dzor i Armenien

Vayots Dzor provinsen i Armenien ligger i den sydlige del af landet og grænser op til Aserbajdsjan. Vayots Dzor er den mindst befolkede provins i Armenien og er fuld af kløfter, hvilket kan ses i navnet, da dzor betyder kløft. Vayots Dzor er et smukt men goldt område med sine betagende bjerge, bjergdale, plateauer, hurtige floder, mystiske huler og små søer.

Flotte vandfald og lækker honning

Her findes ingen skov, men de lokale laver det bedste honning i hele landet, samtidig med at de har nogle af de smukkeste landskaber i det midterste af Kaukasusbjergene. Provinsens største flod er Arpa, der har to store vandfald på over 60 meter: Dzhermuk og Gerghera.  Her er også mange mineral udspring.

Bosættere siden bronzealderen

Arkæologiske udgravninger har vist at Vayots Dzor har været beboet siden bronzealderen. I middelalderen lå området under orbelyanriget og proshlyanriget der ifølge legenden gemte deres skatte i Vayots Dzors bjerge, kløfter og huler.

Flere tusind år gamle monumenter i Yeghenadzor

På Arpa flodens bred ligger Yeghenadzor der er Vayots Dzors hovedstad. Byen har monumenter helt tilbage fra 1000 år f.Kr. til 1600-tallet, deriblandt Egediz, Mog, Proshaberd, Smbataberd og fortene Berdakar og Kechyt. Samtidig kan man se Museum of Ethnography, billedgallerier, parker og det 700 år gamle Gladzor Universitet. Gladzor universitetet underviste i middelalderen, lavede oversættelser og kopier af videnskabelige værker. Her ligger også en nationalpark med utallige huler, der tiltrækker en del forskere.

Gejsere og vandfald i Jermuk

Jermuk er Vayots Dzors anden største by og kendt for sine varme kilder og gejsere.  Her ligger også et vandfald med mineralvand. Byen er grundlagt i 1961 og er omringet af rigt alpint landskab og træer.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Armenien – Du vælger selv hvilke: AragatsotnArarat, Armavir, Gegharkunik, Kotayk, Lori, Shirak, Syunik, Tavush, Yerevan

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Armenien
 – Rejser i Armenien kombineres let med AserbajdsjanTyrkiet, Nagorno-Karabakh, Georgien og Iran.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Vayots Dzor i Armenien

Nyhedsbrev