Yerevan i Armenien

Yerevan i Armenien

Yerevan er en af de få moderne byer, der har eksisteret i så mange år – i 2018 har Yerevan intet mindre end 2800 års fødselsdag. Denne ældgamle by blev grundlagt i 782 f.Kr. af Argishti I, zaren af Urartu, der byggede et fort på Arin-Berd bakken og navngav det Erebuni. Fortet gav navn til den by der voksede op omkring fortet – og er den by vi i dag kalder Yerevan. 29 år efter blev Rom grundlagt.

En forlængst glemt by

Erebuni fortet blev først opdaget i 1950 ved et tilfælde. 100 hektar af oldgammel by lå gemt under et tykt lag sand og jord i udkanten af Yerevan. I dag er det muligt at se det historiske fort og Erebuni Museum, der indeholder over 1500 genstande fundet under udgravningen, deriblandt et relief af zar Argishti I af Urartu.

Erebuni (i dag Yerevan) var en stor handelsby langs Silkevejen og havde en stor politisk og økonomisk rolle i Armenien, selvom den ikke var hovedstad på dette tidspunkt. Yerevan er blevet plyndret og ødelagt utallige gange, i det 7.-11. århundrede blev den invaderet af arabere og seldsjukker, og i det 15. – 18. århundrede blev byen hærget af ottomanere og persere.

Underlagt 14 forskellige herskere

Yerevan har i alt været under 14 forskellige herskere, hver gang med store omkostninger. Invasionen af Shah Abassom fra Safavideriget i 1604 var det mest ødelæggende for byen. I 1679 blev byen yderligere ødelagt af et voldsomt jordskælv. Fra 1600-tallet til 1800-tallet blev Yerevan en kampplads mellem Rusland, Tyrkiet og Persien. Rusland overtog byen i 1827.

Yerevans dramatiske historie involverer et folkemord begået i 1915, hvor ottomanere (i det vi i dag kalder Tyrkiet) dræbte 1,5 mio. armeniere i landet. Genocide memorial, Tsitsernakaberd, blev bygget i 1967 på Tsitsernakaberd bakken øst for Yerevans bycentrum. D. 24. april hvert år samles tusinder af armeniere for at mindes de døde.

Den lyserøde by

Byen blev hovedstad i Armenien i 1920 og var på dette tidspunkt en lille by hærget af krig. Fra 1930 og frem byen bygget på ny. Den russiske arkitekt Alexander Tamanian bliver kaldt fader af Yerevans moderne by. Han begyndte at bygge med stenen tuff, det er en lys vulkansk sten. De fleste af de vulkanske sten brugt i Yerevan havde et lyserødt skær, derfor kaldes byen ”den lyserøde by”.

Yerevan ligger i den billedskønne Araratdal, med Razdan floden løbende igennem sig. Floden kan krydses på Arktanak broen, hvor du fra midten har den flotteste udsigt over byen.

117.000 oldgamle skrifter

Yerevan har en del seværdigheder, deriblandt Yerevans Opera and Ballet Theatre der er designet af den kendte arkitekt Alexander Tamanian. Teatret består af to store sale, der begge er udformet som amfiteatre. Teatret fik prisen ”Grand Prix” på verdensudstillingen i Paris i 1937. Yerevan har også et Manuscript Museum, hvor der er udstillet oldgamle tekster, flere end 17.000 manuskripter og 100.000 dokumenter. Der er tekster på både russisk, hebraisk, latin, arabisk, syrisk, græsk, japansk, persisk samt flere andre sprog.

Centrum af Yerevan

I centrum af Yerevan ligger Republic Square, der også er designet af Alexander Tamanian. Byggeriet startede i 1926, men blev først færdiggjort i 1958. Stenmønsteret i midten af pladsen er en reference til armenske tæpper og rundt om pladsen står bygninger opført i tuff, der er en lys vulkansk sten. I den nordlige ende står History Museum of Armenia, der blev bygget i 1921. Museet har en udstilling af hele Armeniens historie op til d. 19. århundrede og har mange flotte og spændende genstande deriblandt bronzeskulpturer og stridsvogne af træ.

The Cascade og Khachatryens museum

Nord for Republic Square ligger Cafesjian Center of the Arts, blot kaldet The Cascade, der er byens kunstcentrum. Selve bygningen er kendt for sit udsædvanlige og flotte design. Bygningen blev tegnet allerede i 1920 af Alexander Tamanian, men konstruktionen begyndte først i 1980 og er faktisk ikke helt færdig. Den usædvanlige bygning er dog stadig interessant at se. Indenfor kan bl.a. ses møbler og skulpturer fra 1900-tallet og fine havegallerier. Hundrede meter fra The Cascade ligger den store komponist Aram Khachatryens museum, der oprindeligt var Khachatryens brors palæ. Khachatryen komponerede klassisk musik og spillede overalt i verden og er på UNESCO’s liste over kendte komponister fra det 20. århundrede. I museet kan bl.a. ses en dirigentstok, et fint jakkesæt, breve og fotografier mens Khachatryens musik spilles i hele palæet.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Armenien – Du vælger selv hvilke: AragatsotnArarat, Armavir, Gegharkunik, Kotayk, Lori, Shirak, Syunik, Tavush, Vayots Dzor

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Armenien
 – Rejser i Armenien kombineres let med AserbajdsjanTyrkiet, Nagorno-Karabakh, Georgien og Iran.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Yerevan i Armenien

Nyhedsbrev