Baku i Aserbajdsjan

Baku i Aserbajdsjan

Baku er den moderne hovedstad i Aserbajdsjan hvor gammelt og nyt krydser hinanden. Den gamle bydel i Baku har 44 monumenter fra middelalderen deriblandt det unikke Shirvanshahs Palads og Jomfrutårnet, der begge er på UNESCO’s verdensarvsliste. Shirvanshahs Palads er den tidligere herskers Shirvanshahs bosted. Paladset er fra det 15. Århundrede og bygget i sandsten. Det 29 meter høje Jomfrutårn er tre hundrede år ældre og bygget af sten. Den gamle bydel har også en gammel minaret Sinik fra det 11. århundrede samt flere moskeer, badehuse og karavanserai der er en karavanestation brugt af karavaner som et herberg på handelsrejser.

Udover Bakus historiske områder er det også en moderne by, med arktitektoniske landemærker som Flammetårnene, det kulturelle center Heydar Aliyev og Krystalhallen hvor det Europæiske Melodigrandprix blev holdt i 2012. Baku har masser af butikker, biografier, koncerter, udstillinger, museer og restauranter. Byen er blevet kaldt ”endnu et Dubai” pga. de store bygninger, men har også en del lejlighedskomplekser fra sovjetisk tid samtidig med en del bygninger i europæisk stil der blev bygget omkring år 1900 og er dermed en smeltedigel af nutid og fortid.

På bredden til Det Kaspiske Hav

Baku ligger ud til Det Kaspiske hav, der er verdens største indhav. Det Kaspiske Hav er en saltsø mellem landene Turkmenistan, Kasakhstan, Rusland, Aserbajdsjan, og Iran. De største byer ud til havet er den russiske by Astrakhan og Baku. Man kan sejle fra Aserbajdsjan til Turkmenistan over Det Kaspiske Hav, men regn ikke med faste tider for overfarten.

Brændende bjergskråning

Nær Baku ligger Yanardag, der er en brændende bjergskråning, og en af Aserbajdsjans mest specielle oplevelser. Brandfarlig gas siver op gennem porøs sandsten, der bryder i brand når det kommer op over jordoverfladen. Flammerne har brændt siden 1958, hvor de blev tændt ved et tilfælde. Aserbajdsjan har flere ”brændende bjerge”, og Marco Polo har omtalt lignende oplevelser da han rejste gennem dette område.

Ildtempel i Ateshgah

Uden for Baku ligger landsbyen Ateshgah, hvor et ildtempel fra zoroastrianismen kan ses. Zoroastrianisme er en preislamisk religion der har været officiel religion i det gamle Persien. I Iran findes mange gamle zoroastrianisme templer, og religion har i dag stadig praktiserende troende i sær i den smukke iranske by Yazd.

Petroglyffer og muddervulkaner

Syd for Baku ligger byen Gobustan, hvor ikke mindre end 4000 petroglyffer kan ses ved et af de tidligste områder for menneskelig civilisation, nogle helt op til 40.000 år gamle. Petroglyfferne er udskæringer i sten af bl.a. rituel dans, kamp, krigere og både. Der er også romersk ”graffiti” fra 1. århundrede. Gobustan er ikke kun kendt for sine petroglyffer, men også for naturfænomenet muddervulkaner, der er søer med boblende mudder der ligner små vulkaner. Aserbajdsjan har knap 400 muddervulkaner og omkring hvert 20. år eksploderer én, og tonsvis af mudder kastes udover det omkringliggende område. Området er på UNESCO’s verdensarvsliste.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Aserbajdsjan – Du vælger selv hvilke: GubaHirkan National ParkLahijNakhchivanSheki

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Aserbajdsjan – Rejser i Aserbajdsjan kombineres let med Tyrkiet, Armenien, Nagorno-Karabakh, Georgien og Iran

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Baku i Aserbajdsjan

Nyhedsbrev