Kakheti i Georgien

Kakheti i Georgien

Georgiens østligste region Kakheti er fyldt med vinmarker og det er ikke usædvanligt at blive budt på et glas vin. Her er masser af vingårde, bl.a. Tunnel Winery Khareba’s og Pheasant’s Tears Winery, man kan besøge og få et indblik i georgiansk vinproduktion, historie og selvfølgelig smage noget af Kaukasus’ bedste vin.

Her er dog også masser af historie i form af smukke kirker, borge og palæer og ikke mindst David-Gareja kloster komplekset, der er en af Georgiens mest fascinerende historiske seværdigheder.

David-Gareja klostret

Klostret ligger på grænsen til Aserbajdsjan i et tørt område, der bliver grønt og fuld af blomster i den tidlige sommer. David-Gereja komplekset har 15 klostre, men det er primært to der tiltrækker turister. Det ene, Lavra, er blevet restaureret og er nu igen beboet af munke. Det andet, Udabno, ligger på en bakke ovenover Lavra og har flotte freskoer.

Lavra blev bygget af David-Gareja, der var en af de 13 asketiske syriske fædre der kom tilbage fra Mellemøsten i det 6. århundrede for at sprede Kristendommen i Georgien. Med tiden blev der tilføjet flere og flere klostre, de blev dog ødelagt af mongolerne i 1265, blev fornyet i 1300-tallet af Giorgi V the Brilliant, plyndret af Timur Lenk, ødelagt igen i 1615 af Shah Abbas’ soldater der også dræbte 6000 munke.

Efter dette blev klostrene aldrig helt de samme, selvom de blev brugt i hele 1800-tallet. Under sovjetisk styre brugte militæret området til militærøvelser og vandaliserede klostrene. Lavra består af bygninger fra mange forskellige perioder og David-Garejas gravsted ligger her.

Udabno klostret består af en række huler langs en stejl skrænt. Nogle af hulerne har freskoer malet tilbage i det 10. – 13. århundrede.

Ninotsminda

Ninotsminda er en mindre by vest for Sagarejo der er den største by i Kakheti. Ninotsminda har en kirke, der siden det 5. århundrede har været et sted for kristen tilbedelse. Den nuværende katedral blev bygget i 575 f.Kr. Kirken blev stort set ødelagt af jordskælv i 1824 og 1848, men er stadig imponerende da det er den ældste kirke formet som et kors der stadig står. I den østlige del af kirken er en fresko fra 1500-tallet der forestiller Jomfru Maria med Jesusbarnet. Den vestlige del er i dag et citadel.

Tusheti National Park

Mod grænsen til Rusland ligger Tusheti National Park, der er et vidunderligt og afsidesliggende kultur- og naturområde, hvor der både kan opleves smuk natur og ruiner af kirker og forte. Det er et populært ride- og vandreområde i sommermånederne for de georgiere der bor i lavlandet.

I mange af nationalparkens landsbyer kan ses arven fra Tusheti folkets gamle animisme religion i de mange khatebi, der er gravhøje af sten pyntet med horn fra ofrede geder eller får. Kvinder har dog ikke lov at gå tæt på gravene.

Mange ture udgår fra landsbyen Omalo der ligger midt i området. Herfra er det bl.a. muligt at trekke til Tushetis Alazani dalen, hvor der ligger landsbyer som Baghela, Dochu og Jvar-Boseli. Tusheti Nationalparken har to floder, Pirikiti Alazani og Gomtsari Alazani der flyder sammen syd for Omalo. Det sceniske landskab er en blanding af sneklædte bjergtoppe, dybe kløfter og stejle, grønne bjergskråninger hvor fårene græsser.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Georgien – Du vælger selv hvilke: Abkhasien, Gori, Kazbegi, MtshketaSamtskhe-Javakheti, Svaneti, Tbilisi.

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Georgien – Rejser i Georgien kombineres let med AserbajdsjanTyrkiet, Nagorno-Karabakh, Armenien og Iran.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Kakheti i Georgien

Nyhedsbrev