Almaty i Kasakhstan

Almaty i Kasakhstan

Almaty er Kasakhstans største by med 1,3 millioner indbyggere. Det er landets tidligere hovedstad, men har kun eksisteret i 150 år. Byen ligger i den sydøstlige del af Kasakhstan ved foden af Tien Shan Bjergkæden, i det der hedder Trans-Ili Alatau bjergene.

Æblebyen Almaty

Almaty betyder ”stedet med æbler” og Alma betyder blot æble. Regionen menes da også at være der, æblet stammer fra. Forstæderne omkring Almaty har mere end 8000 hektar af haver, parker, pladser og boulevarder hvor der bl.a. gror æbletræer.

Centrum for videnskab og kultur

Byen er centrum for både videnskab, uddannelse, kultur, historie, økonomi og industri og er samtidig et stort trafikknudepunkt. Almaty er også et sportscenter og har bl.a. været vært for Asian Games 2011 samt World Boxing Championships og kommer til at være vært for World Winter Universiada 2017. Almaty har også et kendt cykelløb: Tour of Almaty.

Isnende vintre og stegende somre

Klimaet i byen er kontinentalt, dvs. somrene er meget varme og vintrene er meget kolde og der er stor forskel på temperaturen dag og nat. Om sommeren er her samme temperatur som på Sri Lanka, og om vinteren samme temperatur som Nordnorge.

Den grønne basar

Oplev byens pulserende basar, Green bazaar, hvor du kan få alt fra kød, krydderier, frugter, tøj og møbler. Når du bliver træt og mæt af indtryk, kan du sætte dig ned og få en kop te, mens du oplever lidt af kasakhstanernes almindelige dagligdag. Du kan også gå på små caféer, hvor du kan få traditionel kasakhstansk mad som besbarmak eller kasakshisk kumis.

Jordskælvsikret katedral af træ

Ved Almatys Panfilov Park ligger den flotte Zenkov katedral, der blev færdigbygget i 1907. Den store katedral er opsigtsvækkende med sine gule vægge og ternende kupler med gyldne toppe. Katedralen er udelukkende bygget af træ, og kun med få søm. Denne måde at bygge på reddede den fra at blive til pindebrænde under et stort jordskælv i 1910. Under sovjetisk styre blev katedralen plyndret og lukket. Senere blev den brugt som museum og først i 1995 blev den åbnet som en katedral igen.

I byen ligger Central State Museum of Kasakhstan, hvor du kan se en samling af unikke arkæologiske fund fra forhistorisk tid og op til i dag.

Sneleoparder i Ile-Alatau nationalpark

Almatys omkringliggende bjerge er et foretrukket område at nyde sin fritid i for de lokale. Om vinteren kan du stå på ski og om sommeren er her grønne enge strøet med blomster. Her er også en smuk udsigt over Almaty. Ile-Alatau Nationalpark begynder i udkanten af Almaty og er både et naturreservat og wildlife reservat. Reservatet har mange forskellige arter af dyr og planter, deriblandt sjældne fugle og sneleoparden der er på Almatys våbenskjold.

Syd for Almaty kan du også se ”Big Almaty Lake” der er en hel tyrkisblå sø omkranset af høje snedækkede bjerge og nåletræer. Søen ligger 2511 meter over havets overflade og får vand fra de nærliggende smeltende gletsjere. Nationalparken er oplagt at nyde gennem vandring og klatring i de betagende smukke naturscenerier.

Buddha indgraveret i sten

Nordvest for Almaty ligger de ældgamle og hellige Tamgaly Rock Carvings, der er petroglyffer, dvs. mønstre og tegn indgraveret i sten. Petroglyfferne her minder om indgraveringer fundet i både Kirgisistan, Kina, Indien, Pakistan og Tibet. Tamgaly Rock Carvings er på UNESCO’s verdensarvsliste og der er omkring 2000 petroglyffer på 18 forskellige klipper. Petroglyfferne stammer tilbage fra 1500 og 1700-tallet og har tre forskellige afbildninger af Buddha.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Kasakhstan – Du vælger selv hvilke: Astana, Baikonur, TarazTurkestan

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Kasakhstan – Rejser i Kasakhstan kombineres let med Kirgisistan, Usbekistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Kina.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Almaty i Kasakhstan

Nyhedsbrev