Baikonur i Kasakhstan

Baikonur i Kasakhstan

Baikonur Cosmodrome er verdens største og ældste opsendelsesbase og ligger i den sydlige del af Kasakhstan. Det var her det russiske rumprogram afsendte sine raketter under den kolde krig.

Første levende væsen, mand og kvinde i rummet

I 1957 blev verdens første satellit sendt op i rummet, Sputnik 1. Allerede en måned efter blev Sputnik 2 sendt af sted, med det første levende væsen, hunden Laika. Sputnik 2 blev sendt op samtidig med oktoberrevolutionens 40 års jubilæum. I 1961 sendte russerne Yuri Gagarin i rummet, som den første mand i rummet og i 1963 sendte de den første kvinde i rummet, Valentina Teresjkova.

Dansk astronaut sendt afsted fra Baikonur

Kosmodromen er også herfra den danske astronaut Andreas Mogensen blev sendt ud i rummet d. 2. september 2015, som den første dansker i rummet. Andreas Mogensen rejste i 51 timer i det russiske rumfartøj Sojuz TMA-18M før han kom til Den Internationale Rumstation og vendte tilbage igen d. 12. september.

20 missiler dagligt

Baikonur Cosmodome er 6.717 km2 stort, der er 15 affyringsramper og er stadig i brug i dag. Der sendes dagligt mere end 20 missiler af sted fra kosmodromen. Sjældnere sendes bemandede rumskibe af sted.

I Baikonur byen omkring Baikonur kosmodromen bor hele 70.000 mennesker. I dag benyttes rumcenteret af den Føderale russiske rumfartsorganisation, selvom den ligger i Kasakhstan.

Skjult opsendelsesbase

Navnet Baikonur kommer egentligt fra en landsby flere hundrede km nordvest for Baikonur Cosmodrome i Karaganda regionen. Formentlig blev navnet Baikonur valgt af russiske autoriteter, der ønskede at fremhæve at stedet lå tæt på Baikonur, frem for Tyuratam der ligger tættere på, for at skjule dets egentlige tilholdssted. Navnet holdt ved, og i 1995 kom den by der var vokset op omkring stedet til at hedde Baikonur (før hed den Leninsk).

Byen har blandt andet Museum of the History of Baikonur Cosmodrome, hvor man kan se hvordan kosmodromen blev bygget og høre om det russiske rumprogram.

Oprørsk snak om månelanding

Under zarstyret i Rusland blev en håndværker sendt i eksil for at snakke oprørsk snak om at flyve til månen, byen han blev sendt i eksil i var intet mindre end Baikonur (den oprindelige Baikonur i Karaganda regionen).


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Kasakhstan – Du vælger selv hvilke: Almaty, Astana, TarazTurkestan

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Kasakhstan – Rejser i Kasakhstan kombineres let med Kirgisistan, Usbekistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Kina.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Baikonur i Kasakhstan

Nyhedsbrev