Taraz i Kasakhstan

Taraz i Kasakhstan

Taraz er en by i den sydøstlige del af Kasakhstan tæt på grænsen til Kirgisistan. Byen ligger langs Talas floden og har omkring 300.000 indbyggere. Taraz er både en over 2000 år gammel, historisk by samtidig med at det er en meget moderne by.

Blomstring inden overfaldet af mongoler

I 1100-tallet blev Taraz et økonomisk, kulturelt og politisk center i den middelalderlige Karakhkanid stat. Byen blomstrede i 1220, men blev overfaldet af Djengis Khans mongolske horder. Byen kom sig dog igen og en ny form for udvikling skete med byen under Kokand Khanate.

Taraz har haft forskellige navne gennem tiden, i starten af 1800-tallet hed byen Aulie-Ata (a holy elder), i 1864 blev byen en del af det russiske rige, hvor byen på skift hed Mirzoyan og Dzambul Dzhabayev. I 1997 fik byen navnet Taraz igen.

Caravansarais, mausoleer og moskeer

I Taraz kan du både opleve caravansarais og mausoleer fra en svunden tid. Aulie-Ata Karahan mausoleet er fra det 11. århundrede, og er bygget over en grav fra en hersker fra Karakanid dynastiet i mursten. Taraz anden moske er Sha-Mansur mausoleet bygget i det 8. århundrede. Mausoleet er bygget over de mongolske Khan guvernører der døde i 1262.

I dag har Taraz en sprudlende basar og et historisk museum: ”Zhambyl Region Museum of History and Local Lore” hvilket blev restaureret ved Taraz 2000 års fødselsdag.

Jorden er smuk

Vest for byen ligger landsbyen Aisha Bibi, hvor Babaji-Khatun mausoleet står. Mausoleet blev bygget i det 11. århundrede og er kendt for sin unikke sekstentakkede kuppel.

I landsbyen står også Aisha-Bibi mausoleet fra det 12. århundrede. Dette er det eneste mausoleum i Centralasien hvor alle vægge er dækket af mosaik med mønstre og inskriptioner. Et af tårnene i mausoleet har indgraveret ordene: ”Autumn… Clouds… the Earth is beautiful” (Efterår… skyer… Jorden er smuk).

Legenden om Aisha

Ifølge legenden blev Aisha, der var en efterkommer af profeten, opdraget af sin stedfar Zangi-Ata. Tarazs guvernør, Shakhmakhmud, blev forelsket i Aisha og anmodede Zangi-Ata om hendes hånd. Zangi-Ata afviste, fordi han ikke havde Aishas direkte afstamning. Aisha gik imod sin stedfar, og red af sted mod Taraz for at blive gift med den mand hun elskede. Men kort efter hun red ud af byen, blev hun bidt af en slange og døde. Den fortvivlede Shakhmakhmud byggede derpå dette smukke mausoleum til ære for Aisha.

Da mausoleet er forbundet med kærlighed og området er smukt med røde roser, er der mange brudepar der får taget billeder her.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Kasakhstan – Du vælger selv hvilke: Almaty, Astana, BaikonurTurkestan

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Kasakhstan – Rejser i Kasakhstan kombineres let med Kirgisistan, Usbekistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Kina.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Taraz i Kasakhstan

Nyhedsbrev