Arslanbob i Kirgisistan

Arslanbob i Kirgisistan

Arslanbob ligger i den sydvestlige del af Kigisistan ved en stor valnøddeskov. Byen ligger smukt med betagende bjergsceneri og der er masser af muligheder for vandring. De fleste beboere i byen er usbekere og der er et rart og mildt klima. De ældre mænd i byen går ofte med traditionel usbetisk tøj og kvinderne ofte med slør.

Byen er konservativ i forhold til kirgisiske standarder, da byen ligger forholdsvis isoleret og mest er beboet af usbekere. Stemningen i byen er dog meget afslappet, så så længe man ikke går i udfordrende tøj, mødes man kun af venlighed og smil.

Arslanbob – Paradis på jorden

Byens navn kommer fra helten Arslanbob-Ata fra 1100-tallet som ifølge legenden var araber, og en ærlig, hårdtarbejdende mand der havde fået opgaven af profeten Mohammed at finde paradis på jorden. Arslanbob-Ata faldt over en smuk dal med en flod løbende igennem, men uden træer. Profeten gav ham derfor en masse valnøddefrø han kastede ud over dalen. Arslanbob-Ata passede valnøddetræerne til sin død.

Valnødder som handelsvare siden Silkevejens tid

Der har dog været valnøddetræer i dalen en del længere end fra 1100-tallet. Valnødderne i området har stor værdi og var også en god handelsvare langs Silkevejen. Det er muligt at gå en kortere tur fra landsbyen op til et smalt plateau, hvor man har en god udsigt udover valnøddeskoven. Vejen derop går gennem byen, over en træbro og op af en stejl sti gennem valnøddeskoven til plateauet. På plateauet er der røde klipper, og der kan også ses kartoffel- og solsikkemarker.

I midten af byen ligger gravstedet for Arslanbob-Ata, der skulle have stået der siden det 16. århundrede, den nuværende bygning er dog fra det 20. århundrede. Gravstedet er en lille, hvid bygning med en buet indgang af valnød med vædderhorn over indgangen.

Vandring til magiske og hellige vandfald

Der er rige muligheder for vandring nær Arslanbob, bl.a. til et par vandfald. Det ene er 25 meter højt med bedehuler i bunden af vandfaldet. Den ene af disse bedehuler bliver kaldt ”Hulen af de 40 engle”, og plejede at blive besøgt af en hellig kvinde. Rundt om vandfaldet er der bundet stofstrimler om træer og buske.

Det andet vandfald er meget større, 80 meter højt, og her er også bundet stofstrimler omkring buske og træer, hvilket viser at stedet ses som et magisk og spirituelt sted og et besøg skulle eftersigende gøre en mere frugtbar. En yndet vandretur fra Arslanbob er den firedages tur til fire hellige søer, der ligger højt oppe i bjergene nord fra byen.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Kirgisistan – Du vælger selv hvilke: Bishkek, Issyk-Kul, Jalal-Abad, Karakol, Kazarman, Naryn, Osh, Sary-Chelek, Tien Shan bjergene

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Kirgisistan – Rejser i Kirgisistan kombineres let med Usbekistan, Tadsjikistan, Kasakhstan, Afghanistan og Kina.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Arslanbob i Kirgisistan

Nyhedsbrev