Bishkek i Kirgisistan

Bishkek i Kirgisistan

Kirgisistans hovedstad Bishkek med 900.000 indbyggere har mange grønne områder, og siges at være den grønneste hovedstad i Centralasien. Byen vandes med smeltevand fra bjergene, der ligger omring byen og giver samtidig masser af muligheder for trekking.

Arven efter Sovjettiden

I Bishkek findes rester af landets Sovjetiske tid I form af statuer af Lenin og den sovjetiske general Mikhail Frunze. Ligesom mange andre statuer fra sovjettiden blev statuen af Lenin flyttet fra hjertet af byen på Ala-Too pladsen, til en mindre plads ved statens historiske  museum efter kirgisisk uafhængighed. I stedet står der nu på Ala-Too pladsen Erkindik (Freedom) Monumentet. Statuen, der blev opført i 1999, blev lavet i forbindelse med Kirgisistans otte års uafhængighed og forestiller en kvinde der holder en flamme, omkranset af det kirgisiske symbol tunduk, der er det traditionelle træstykke der findes i midten af en yurt.

Bishkeks Fine Arts Museum tilbyder et indblik i sovjetisk kunst gennem tiden, deriblandt propaganda. Det er også muligt at se yurts samt traditionelle tæpper af filt.

Osh Basar i Bishkek

Osh basar er den største basar i Bishkek, og giver et godt indtryk af livet på landet. Her kan du få frugt, grøntsager, mejeriprodukter, brød og kød. Markedet er livligst i weekenden, men der er altid travle handlende og sælgere, der råber på forskellige sprog, både på kirgisisk, russisk og koreansk i håb om at få kunder.

Ala Archa nationalpark

Syd for Bishkek er det muligt at vandre i den skønne Ala Archa Nationalpark. Dalen tilbyder både gletsjere, stejle bjergsider, hurtige floder, granskov og vandfald. Lokale tager ofte til nationalparken for en picnic, men man kan meget mere end det. Både vandrere, bjergbestigere og skiløbere kan nyde den friske luft og de bjergtagende udsigter i Ala Archa.

Både flora og fauna gør sig til i dalen, og det muligt at se 170 forskellige fuglearter, Marco Polo får, bjørne, hjorte, vildsvin og endda sneleoparder hvis man kommer højt nok op og holder godt udkig. Enebær, birk og gran dækker de stejle skrænter, og om foråret er der fyldt med alpine blomster. I bunden af dalen flyder Ala Archa floden. Både dalen og floden har navnet efter archa træet, et farverigt enebærtræ der traditionel brændes af af kirgisere for at skræmme onde ånder væk.

Benådet af Djengis Kahn

I Chui dalen nær Bishkek står et gammelt tårn, Baruna. Tårnet er oprindeligt en minaret, og er det eneste der er tilbage fra byen Balasagun. Den 24 meter høje minaret var oprindeligt hele 46 meter høj. Det er muligt at komme op i tårnet og få en udsigt udover Chui dalen og Kasakhstan mod nord, og bjergene i den østlige del af Ala-Too mod syd. Minareten har oprindeligt stået sammen med en moske i midten af byen.

Balasaguns tidligere storhed er svær at se i dag, men så er det godt at vide, at byen imponerede Djengis Khan så meget, at han lod være at ødelægge den, og endda gav den et nyt navn Gobilik, der betyder god by.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Kirgisistan – Du vælger selv hvilke: Arslanbob, Issyk-Kul, Jalal-Abad, Karakol, Kazarman, Naryn, Osh, Sary-Chelek, Tien Shan bjergene

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Kirgisistan – Rejser i Kirgisistan kombineres let med Usbekistan, Tadsjikistan, Kasakhstan, Afghanistan og Kina.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Bishkek i Kirgisistan

Nyhedsbrev