Karakol i Kirgisistan

Karakol i Kirgisistan

Den charmerende by Karakol ligger for foden af Tien Shan bjergene på den østlige side af søen Issyk-Kul. Karakol har et behageligt klima med varme somre og milde vintre.

Mere landsby end by

Husene er gamle træhuse med blomsterhaver og frugtplantager. Byen virker mere som en landsby, da den hverken har fancy restauranter, skumle natklubber eller dyre hoteller. Byen har en park, en lille basar, lidt butikker og en Leninstatue. Om søndagen er det muligt at se et dyremarked, der giver et godt indblik i lokal kultur og hverdagsliv.

Kinesisk moske af træ

Byen har en kinesisk moske bygge af træ helt uden brug af søm samt en russisk-ortodoks kirke med grønne spir. Den kinesiske moske er farvet i rød, grøn og gul og minder mere om en pagode eller et mongolsk buddhistisk tempel, end en klassisk moske. Dungan er navnet på den gruppe af kinesere der oprindeligt har været buddhister, men senere er blevet muslimer. Deres moske bærer dermed også præg af deres fortid som buddhister, hvilket viser sig i symboler som det buddhistiske livshjul, drager og fønixer der vidner om påvirkning fra kinesisk mytologi. Moskeen blev bygget i 1907-1910 af en kinesisk arkitekt. I dag bruges moskeen både af kinesiske og kirgisiske muslimer.

Holy Trinity Cathedral i Karakol

Den russisk-ortodokse kirke Holy Trinity Cathedral blev bygget i 1895 til de nytilflyttede russere. Under det sovjetiske styre blev kirken lukket, ligesom de fleste andre religiøse samlingssteder, og blev i en periode brugt som en danseklub. Kirken er lavet udelukkende af træ, med fem grønne spir med guld kupler.

Eventyreren Przewalski

I Karakol er det også muligt at besøge Przewalski Mindesmærke, der både er et monument og et museum, der handler om den russiske eventyrer Przewalski, der levede i 1800-tallet. Museet viser Przewalskis rejseruter og en del af hans breve, billeder og bøger.

Przewalski kom fra en adelig russisk familie og drog ud på opdagelsesrejser i Centralasien, især i Mongoliet, russisk Kirgisistan og det nordlige Tibet. Han var en dedikeret geograf og biolog, men tog lige så meget af sted for at få viden om disse områder, fordi Rusland ønskede at overtage dem. På hans mange ture opdagede han både en hesteart og en gazelleart, begge opkaldt efter ham: Przewalski-hesten som kan opleves i Nationalparken Khustain Nuuru i Mongoliet og Przewalski-gazellen.

Vandring i Karakoldalen

Karakoldalen ligger lige syd for Karakol langs Karakol floden, der også flyder igennem selve Karakol. Man kan vandre langs floden, omringet af de spidse Tien Shan bjergene med stejle skråninger dækket af grantræer og pyramide formede Tien Shan fyrretæer og blomster dækkende jorden. I dalen kan der vandres bl.a. til Ala-Kol søen, hvor der er en fantastisk udsigt udover søen og de omkringliggende bjerge hvorimellem der ligger en gletsjer. Dalen har også et skisportssted, der bruges om vinteren.

Varme kilder i Altyn Arashan dalen

Altyn Arashan dalen skulle om muligt være endnu smukkere end Karakoldalen. Dalen har små vandløb rislende ned af bjergvæggen på vej ned til Arashan floden i bunden af dalen. Der er frodige enge fyldt med farverige vilde blomster og grønne skråninger med nåletræer højere oppe. Gående i dalen kan man se den snedækkede tinde Palatka, der er 4260 meter høj. Der er flere varme kilder i dalen bl.a. Altyn Arashan kilden, der har givet dalen sit navn.

De syv tyre

Det er også muligt at vandre i Jeti-Oguz dalen. Dalen har sit navn efter en speciel stenformation kaldet Jeti-Oguz ”De syv tyre”. Ifølge én legende er klipperne tyre, der er blevet forvandlet til sten af guderne for at beskytte folket.

Vandrende i Jeti-Ogyz dalen kommer man til en smal kløft der derefter munder ud i bred dal, Kok-Jayik, Blomsterdalen. Det bedste tidspunkt at opleve denne naturskønhed er i forsommeren hvor edelweiss, krokus, tulipaner og valmuer indhyller dalen i deres betagende farver. Blomsterdalen er udover sine smukke blomster også kendt for sine spiselige vilde svampe.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Kirgisistan – Du vælger selv hvilke: Arslanbob, Bishkek, Issyk-Kul, Jalal-Abad, Kazarman, Naryn, Osh, Sary-Chelek, Tien Shan bjergene

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Kirgisistan – Rejser i Kirgisistan kombineres let med Usbekistan, Tadsjikistan, Kasakhstan, Afghanistan og Kina.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Karakol i Kirgisistan

Nyhedsbrev