Osh i Kirgisistan

Osh i Kirgisistan

Osh er Kirgisistans næststørste by, og samtidig også landets ældste. Der bor 250.000 mennesker med blandede etniciteter og har bl.a. et stort usbekisk mindretal, men ligger også meget tæt på den usbekiske grænse.

Osh besøgt af Kong Solomon

Byen siges at være 3000 år gammel, ældre end Rom, og er i hvert fald en af de ældste permanent beboede områder i Centralasien, og går tilbage til år 500 f.Kr. Det siges også at Kong Solomon har besøgt byen og sovet på toppen af det bjerg, der siden har fået hans navn That-i-Suleiman, som betyder Suleimans bjerg eller Solomons trone.

Ved foden af bjerget står Asaf ibn Burhia Mausoleet, der et kendt sted for pilgrimsrejser. Mausoleet er navngivet efter Kong Solomons vesir, der, ifølge traditionen, instruerede ham i at begrave ham for foden af bjerget. Mausoleet blev bygget i det 18. århundrede og er i dag et af de ældste monumenter der står tilbage i Osh.

Hovedbeklædning afslører etniciteten i basaren

Der er ikke mange flotte bygninger fra Silkevejens tid tilbage i Osh, men du kan opleve byens pulserende basar, Jayma-basaren, hvor der både kan findes lækkert, frisk frugt og usædvanlige souvenirs. Der er flest usbekere i basaren, men også kirgisere og tadsjikere er at se. Man kan se forskel ved at se på deres forskellige hovedbeklædninger.

Nær basaren findes den største moske i landet, Shaid Tepa moskeen. Den var oprindeligt bygget i træ og har fungeret som stalde og smedje under sovjetisk herredømme. Den genåbnede i 1943 og blevet renoveret ved hjælp af arabiske muslimer.

Mausoleer og minaret i Osgon

Nordøst for Osh findes byen Osgon på en klippetop, hvor det er muligt at se Karakhanid monumentet. Der er tre mausoleer fra det 12. århundrede og en minaret fra det 11. århundrede, der er 20 meter høj og er bygget er honningfarvede mursten. Osgon var en vigtig handelsby langs Silkevejen og er nævnt i kinesiske skrifter helt tilbage i år 200 f.Kr.

På vej til Kina eller Tadsjikistan

Sary Tash er den sidste by inden Kirgisistan bliver til enten Kina eller Tadsjikistan. Byen har ikke meget at tilbyde i sig selv, men er et oplagt sted at køre igennem, hvis der skal krydses nogle grænser.

Hvis man kører mod syd til Tadsjikistan, kører man af Pamir Highway, der er en gold, men ufattelig smuk rute, der går ned igennem Tadsjikistan og ender i hovedstaden Dushanbe.

Peak Lenin

Derudover er det en oplagt by at starte sin bjergbestigning fra, hvis man ønsker at bestige Peak Lenin, som i dag officielt ikke længere har det sovjetiske navn, men det kirgisiske: Koh-i-Garmo. Bjerget bliver dog af de fleste lokale stadig kaldt Lenina. Peak Lenin er forholdsvis nemt at bestige i forhold til sine 7134 meters højde. Da bjerget er relativt nemt at bestige, er Peak Lenin det mest bestigede bjerg over 7000 meter. På trods af dette er bjergbestigning af Peak Lenin dog ikke ligesom en almindelig vandretur, og mange bjergbestigere er døde gennem tiden på deres vej til toppen.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Kirgisistan – Du vælger selv hvilke: Arslanbob, Bishkek, Issyk-Kul, Jalal-Abad, Karakol, Kazarman, Naryn, Sary-Chelek, Tien Shan bjergene

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Kirgisistan – Rejser i Kirgisistan kombineres let med Usbekistan, Tadsjikistan, Kasakhstan, Afghanistan og Kina.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Osh i Kirgisistan

Nyhedsbrev