Rundrejser i Mongoliet

Rundrejser i Mongoliet

”Alle mongoler er født med indbygget GPS – Er der ingen vej, så laver vi en. Vi kender nogenlunde retningen. Vi har altid været nomader” – Spot on. Sagt af Silkevejsrejsers engagerede partner i Mongoliet. Et af verdens mest kontrastfyldte og oversete rejsemål. Landet med lige så få veje og skilte som indbyggere og turister.

Moderne hovedstad

Ullaanbaatar er hjem for halvdelen af Mongoliets 2,5 mio. indbyggere og måske verdens mest kontrastfyldte hovedstad, hvor skyskrabere præger gadebilledet i skarp kontrast til buddhistiske templer og det traditionelle mongolse nomadetelt – En ger, som i de centralasiatiske lande Usbekistan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Turkmenistan benævnes en yurt.

Arven efter Djengis Khan

Mongoliet forbindes uvilkårligt med Djengis Khan (1162-1227). Overalt i Mongoliet er stoltheden over fortidens storhed altoverskyggende. Djengis Khan byggede ikke store monumenter og paladser, men den store Khans ånd hersker overalt i landet. Legenderne udspringer fra og kædes naturligt sammen med den storslåede natur som mongolske nomader altid har været så afhængig af.

Djengis Khan fremstilles oftest som en nådesløs erobrer på hesteryg, men var i virkeligheden også en fremsynet leder som baserede sit rige på pragmatiske overvejelser i stedet for ideologi eller religion. Djengis Khan indførte religionsfrihed, ytringsfrihed for den kulturelle elite, lighed mellem kønnene, diplomatisk immunitet og verdens første interkontinentale frihandelszone.

Det kæmpemæssige mongolske rige strakte sig fra nutidens Ungarn og Polen til Korea og så langt sydpå som Irak og Indien. Riget kollapsede pga. intern rivalisering og blev underlagt skiftende manchuriske og kinesiske dynastier.

Mongoliet blev selvstændigt i 1921 efter en kommunistisk revolution, der betød at landet blev en sovjetisk lydstat. Efter Sovjetunionens kollaps indførte Mongoliet fuldstændigt demokrati ved en ublodig revolution og er i dag et meget veluddannet samfund med gode relationer til vesten. Ikke desto mindre er det stadig Djengis Khan som mongolerne relaterer til.

Enestående nomadekultur

Mongolerne er et stolt og usædvanligt gæstfrit folk, som i kraft af deres mangeårige nomadekultur er tæt knyttet til naturen og gamle traditioner. 50% af befolkningen bor stadig i det traditionelle runde nomadetelt, som er et helt centralt element i det mongolske samfund, selv midt i den moderne hovedstad Ullaanbaatar og kommer man forbi er man velkommen. Livet på stepperne er hårdt, naturens luner er barske, og nomaderne flytter to-fire gange årligt.

Genoplivet buddhistisk kultur

Mongoliet blev en sovjetisk lydstat i 1921. I slutningen af 1930´erne ødelagde Stalins håndlangere næsten alle buddhistiske templer i Mongoliet. Munkene blev dræbt eller deporteret til sibiriske arbejdslejre, uvurderlige artefakter og arkitektoniske perler blev tabt for eftertiden. Da Sovjetunionen kollapsede, blev buddhisme igen tilladt, de gamle klostre genopbygget og skjulte skatte så dagens lys.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Mongoliet – Du vælger selv hvilke: Altai, Amarbayasgalant, Bayanzag, Dariganga, Gobiørkenen, Gorkhi-Terelj, Gurvan Saikhan, Kharkhorin, Khentii, Khorgo-Terkhiin, Khustain Nuruu, Khövsgöl Nuur, Naadamfestivalen, Ongiin Khiid, Sainshand, Tsagaan Suvraga, Tsetserleg, Ullaanbaatar, Uushigiin Uver

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Mongoliet – Rejser i Mongoliet kombineres let med Kina

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Mongoliet

Nyhedsbrev