Amarbayasgalant i Mongoliet

Amarbayasgalant i Mongoliet

Amarbayasgalant Khiid ligger i det nordlige Mongoliet tæt på de store byer Bulgan og Erdenet og anses for at være blandt de tre mest betydningsfulde buddhistiske klostre i Mongoliet sammen med Erdene Zuu Khiid i Kharkhorin og Gandan i Ullaanbaatar.

Zanabazar – Steppernes Michelangelo

Amarbayasgalant er især kendt for sin arkitektur, men har samtidig en spektakulær oprindelseshistorie. Amarbayasgalant blev oprettet efter ordre af Manchukejseren Enkh-Amgalan Khan, der besluttede at bygge et kloster, der skulle huse de jordiske rester af Zanabazar. Kendt som “Steppernes Michelangelo”.

Undur Geghen Zanabazar (1635-1723) var en af de største spirituelle lærere i Mongoliet, en verdensberømt skulptør, maler, digter og forfatter.

Zanabazar grundlagde mange templer og klostre, og spredte derved Buddhas lære på tværs af Mongoliet. Blandt hans mange bedrifter huskes Zanabazar nok bedst for sine bronzestatuer. Hans bronzestatuer er nu udstillet på flere museer i Ullaanbaatar. Zanabazar døde i Beijing i 1723 og hans mumificerede krop blev stedt til hvile i Amarbayasgalant i 1779.

Amar og Bayasgalant

Ifølge legenden sendte Enkh-Amgalan Khan et hold af sted til Mongoliet for at finde en passende placering til et tempel. I dalen ved floden Iven fandt de en lille dreng og en lille pige, der legede sammen. Da de blev spurgt om deres navne, svarede drengen “Amar”, der betyder lykke eller fred og pigen svarede “Bayasgalant”, der betyder glæde eller fornøjelse.

Disse meningsfulde navne i denne afsidesliggende egn ledte dem til beslutningen om at bygge det nye kloster her, og de kaldte det Amarbayasgalant. Ifølge legenden blev Amar og Bayasgalant begravet i klosterets forgård. I dag bor der omkring 60 munke inden for Amarbayasgalants mure.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Mongoliet – Du vælger selv hvilke: Altai, Bayanzag, Dariganga, Gobiørkenen, Gorkhi-Terelj, Gurvan Saikhan, Kharkhorin, Khentii, Khorgo-Terkhiin, Khustain Nuruu, Khövsgöl Nuur, Naadamfestivalen, Ongiin Khiid, Sainshand, Tsagaan Suvraga, Tsetserleg, Ullaanbaatar, Uushigiin Uver

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Mongoliet – Rejser i Mongoliet kombineres let med Kina

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Amarbayasgalant i Mongoliet

Nyhedsbrev