Fan Mountains i Tadsjikistan

Fan Mountains i Tadsjikistan

Fan Mountains er et betagende bjergområde i den nordvestlige del af Tadsjikistan. Herfra går utallige vandreruter, f.eks. til den turkisblå sø Iskanderkul omkranset af høje, sneklædte bjerge.

Aleksanders’ sø

Vandrende forbi de lokales huse i Fan Mountains, kan man blive inviteret på te, hvilket bestemt er noget der bør siges ja tak til. Det er muligt at vandre i området og sejle på søen. Ifølge de lokale kan man ved Iskanderkul ved midnat se Alexander den Store i gylden rustning ride på sin hest Bucephalus. Iskanderkul betyder da også på persisk ”Alexanders’ sø”. Søen har et imponerende vandfald, der er 40 meter højt. De lokale binder farvede bånd fast i omkringliggende buske, hvert bånd repræsenterer en bøn eller et ønske.

Nord for søen ligger en mindre sø, Snakes’ Lake, hvor der er masser af fugle og fisk og er en del roligere end området omkring Iskanderkul.

Evige flammer i Rabat

Syd for Iskanderkul ligger den lille landsby Rabat. Hvis man kigger godt efter, kan man se røg fra klipperne omkring byen, og om aftenen kan man måske endda se flammerne.  Disse underjordiske bål af kul har brændt så længe, at de er nævnt af Plinius den ældre i det 1. århundrede e.kr.

Det er også muligt at vandre til Yagnob dalen hvor Yagnobi folket bor, der er ment at være de sidste, der taler det ældgamle sprog sogdian og er efterkommere af sogdian folket.

Syv turkise søer

Det er også muligt at tage en dagstur til Marguzor søerne i det bjergrige område, hvor man passerer ikke mindre end syv turkise søer. Den gamle legende fortæller at for lang, lang tid siden for en gammel mand vild i dalen og hans syv døtre var ude og lede efter ham. Men de kunne ikke finde ham, så de satte sig langs den smalle sti og græd. Deres tårer fyldt dalen og døtrene druknede, men i stedet kom syv smukke søer, lige så smukke og forskellige som de syv søstre.

Centralasiens Pompeji

Centralasiens Pompeji er ruinerne i Penjikent og Sarazm kaldt og er kommet på UNESCO’s Verdensarvsliste. Penjikent var et kulturelt mødested på Silkevejen, med mange forskellige etniciteter. På grænsen til Usbekistan er det ikke så mærkeligt, at 70 % af befolkningen i dag er usbekere.

I år 772 blev byen raseret af arabiske invaderende og mange bygninger blev brændt ned til grunden. I stedet for at genopbygge byens storslåede områder og templer forlod Penjikents indbyggere byen, således at byen i dag kan blive nærstuderet af arkæologer mere et årtusinde senere. En af de bedst bevarede bygninger er et citadel på toppen af en bakke, der skuer ud over byen, samt de bygninger hvor de kendte freskoer blev opdaget.

Mange af freskoerne kan i dag ses i Rudaki Museet ved Penjikent, selvom en del af freskoerne er blevet transporteret til museet i Dushanbe og St. Petersborg.

Prinsessen af Sarazm

Tæt på Penjikent findes også det arkæologiske område Sarazm, der er en gammel by. Af alle Sarazms fund er fundet af en nobel kvinde, kaldt Prinsessen af Sarazm, det vigtigste. Hun døde omkring 3000 f.kr. og hun var godt velbevaret grundet den tørre, sandede jord. I sin grav havde hun et bronzespejl og perler af lapis lazuli, jet og turkis der vidner om at Sarazm handlede med Afghanistan og det indiske subkontinent for allerede 3000-5000 år siden. Stenene og hendes spejl kan ses i Dushanbe.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Tadsjikistan – Du vælger selv hvilke: Dushanbe, Gorno-Badakhshan, Khojand, Kurgonteppa, Pamir Highway, Wakhan Valley

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Tadsjikistan – Rejser i Tadsjikistan kombineres let med Usbekistan, Kirgisistan, TurkmenistanKasakhstan, Afghanistan og Kina.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Fan Mountains i Tadsjikistan

Nyhedsbrev