Gorno-Badakhshan i Tadsjikistan

Gorno-Badakhshan i Tadsjikistan

Pamirbjergene fylder en stor del af Gorno-Badakhshan og er ifølge Marco Polo et goldt og øde sted, men Pamirbjergene er også utroligt smukke og betagende.

The plain is called Pamier, and you ride across it for twelve days together, finding nothing but desert without habitations or any green thing, so that travelers are obliged to carry with them whatever they have need of. The region is so lofty and cold that you can not even see any birds flying. And I must notice also that because of this great cold, fire does not burn so bright, nor give out so much heat as usual.

Autonom region

Gorno-Badakhshan er en autonom region i Tadsjikistan, der fylder hele den østlige del af landet. Der bor et stort kirgisisk mindretal i regionen. I Gorno-Badakhshan ligger Tajik National Park, hvor der både er mulighed for at opleve Lake Sarez og Bartang Valley.

Sarez søen

Gorno-Badakhshan er et oplagt sted for vandrere og bjergbestigere. Det er muligt at hike til Sarez søen fra Barchardif, der er omkranset af høje tinder og vandet er ualmindelig marineblåt. Trekking til søen og rundt om den varer flere dage, og det er muligt at sejle på søen noget af vejen.

Sarez søen lever på lånt tid, da den blev skabt af et stenskred, og det kun er et spørgsmål om tid, før muren af sten giver efter, og der kommer en voldsom oversvømmelse, der både vil påvirke Pamir bjergene i Tadsjikistan, men også Usbekistan, Turkmenistan og Afghanistan vil blive udsat for den voldsomme oversvømmelse.

Bartang dalen

Det billedskønne Bartang Valley ligger midt i Pamir bjergene og den bedste måde at opleve dalen på er gående. Næsten alle små landsbyer i dalen har gravsteder eller fæstninger – med tilhørende legender, bl.a. om Bobo Alisho i Bartang og en fæstning fra det 19. århundrede i Roshorv.

Gejsere og stencirkler

Ved Bulunkul ligger Jasilkul, der er en jadegrøn sø med ældgamle bosættelser fra tidligere tiders mennesker. På den nordlige side af søen er mystiske stencirkler, og endnu nordligere skythiske gravhøje. Øst for søen findes gejseren Bekbulat, der er mulig at svømme i.

En båd lavet af en ged

I sommermånederne findes en højst usædvanlig måde at krydse floder på ved hjælp af en Bartang båd. Båden blev brugt af Alexander den Store og hans hær tilbage i 329 f.kr. til at krydse Oxus floden. Måden at lave båden på har ikke ændret sig i 2000 år. Båden laves af en ged, der halshugges og flåes, syes sammen i alle åbninger og derefter pustes den op. Båden kan bruges af én person, som ligger på maven oven på båden, og kommer fremad ved at padle med fødderne.

Sang og musik i Pamirbjergene

Musik og dans i Pamir bjergene lægger sig tæt op af Ismaili Islam. Både sang og musik omhandler ofte ritualer eller bønner. De traditionelle instrumenter er træ- eller keramiktrommer, strengeinstrumenter som lut og fløjter. Både mænd og kvinder synger, enten alene eller som en del af en gruppe. Der spilles ofte falak eller ghazal musik, falak er populær folkemusik, der ofte har et melankolsk udtryk og ghazal er en persisk musikgenre, der oftere handler om lykkelig og ulykkelig kærlighed.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Tadsjikistan – Du vælger selv hvilke: Dushanbe, Fan Mountains, Khojand, Kurgonteppa, Pamir Highway, Wakhan Valley

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Tadsjikistan – Rejser i Tadsjikistan kombineres let med Usbekistan, Kirgisistan, TurkmenistanKasakhstan, Afghanistan og Kina.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Gorno-Badakhshan i Tadsjikistan

Nyhedsbrev