Khojand i Tadsjikistan

Khojand i Tadsjikistan

Khojand er en af Tadsjikistans største og rigeste byer og ligger på bredden af Syr Darya floden i den nordlige del af landet. Den er en af Tadsjikistans ældste byer og hed oprindeligt Cyropolis, efter den persiske kejser Kyros den Store, i år 530 f.kr. To århundrede senere kom Alexander den Store til og kaldte byen Alexandria Eschate. Senere, efter den arabiske invasion i asien, kom byen til at hedde Khojand. I 1220 var rygtet om byen nået til Djengis Khan, der derefter kom og hærgede byen.

1001 nats eventyr

I Khojand ses Shaikh Maslihaddin Moskeen med flisebelagt minaret og turkise kupler. Shaikh Maslihaddin er begravet tæt på moskeen i et mausoleum fra det 13. århundrede. En af de ældste bygninger i byen er et citadel fra det 10. århundrede, der oprindeligt havde syv porte og seks kilometer med befæstning. Dette var samtidig stedet Alexander den Store holdt til.

I den sydlige del af byen ligger det store marked Panchshanbe basaren. I midten af basaren er en elegant hal med buet indgang i lyserød og limegrøn facade, der får en til at tænke på 1001 nats eventyr.

Mausoleer og madrassaer i Istravshan

Istravshan er en by sydvest fra Khojand og blev bygget som en handelsby langs Silkevejen omkring det 6. århundrede f.kr. Her kan både opleves moskeer, mausoleumer og madrassaer, der er det arabiske ord for en skole, der er lige så flotte som dem, der kan ses i Bukhara og Samarkand.

Istaravshan har også et spændende marked fyldt med frugter, grøntsager, nødder, krydderier og kød. Der kan også købes lokalt håndværk som håndsmedede knive. Shahr-i Kohna er Istaravshans gamle bydel, der både huser en minaret, to mausoleumer og en moske lavet af træ. Den mest fotogene bygning i den gamle by er dog Kok Gumbaz, en flisebelagt moske og madrassa med en blå kuppel bygget i det 16. århundrede af Abdul Latif Sultan, Ulugh Begs søn, arkitekten bag Samarkands exceptionelle observatorium. Madrassaen underviser den dag i dag bl.a. i engelsk.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Tadsjikistan – Du vælger selv hvilke: Dushanbe, Fan Mountains, Gorno-Badakhshan, Kurgonteppa, Pamir Highway, Wakhan Valley

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Tadsjikistan – Rejser i Tadsjikistan kombineres let med Usbekistan, Kirgisistan, TurkmenistanKasakhstan, Afghanistan og Kina.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Khojand i Tadsjikistan

Nyhedsbrev