Pamir Highway i Tadsjikistan

Pamir Highway i Tadsjikistan

Pamir Highway tilbyder et usammenligneligt bjergsceneri med dybe dale langs vejen. Samtidig er den en af verdens højest beliggende veje. At køre ad Pamir Highway er som at køre på toppen af verden.

Nomadelejre, hulemalerier og uspolerede søer

Pamir Highway starter i Dushanbe og fortsætter gennem byerne Qalai Khum, Khorog, Iskashim og Langar i Wakhan Valley til Murghab og forbi søen Karakul. Den ender nord for Tadsjikistan i Kirgisistan, men det er først i Gorno-Badakhshan at vejen bliver rigtig bjergtagende at køre ad. Den sidste del af ruten er også det mest affolkede område i Tadsjikistan. Nogle områder her har ikke kontakt med resten af landet i ni måneder om året.

Udover de vilde bjerge og golde plateauer kan der langs Pamir Highway også opleves nomadelejre, hulemalerier og uspolerede søer. I Pamir bjergene er yurts de traditionelle telte for nomader. Indvendigt er teltene rigt dekoreret med masser af farver.

Vandring og varme kilder ved Khorog

Khorog er hovedstaden i den autonome region Gorno-Badakhshan. Den ligger midt i Pamir bjergene og tæt på grænsen til Afghanistan. Byen er intet mindre end et mekka for trekkingentusiaster med masser af forskellige vandreruter.

I byen ligger også en botanisk have, der er den næst højest beliggende botanisk have i verden. Derfor er der en del anderledes planter pga. af højden og der en del endemiske planter, der kun eksisterer i Pamir bjergene. Nær Khorog er der en naturligt forekommende varm kilde, Garm Chashma, der skulle være godt for helbredet. Gennem tusinder af år har overskydende mineraler skabt en kæmpe sten ved den varme kilde. Ifølge legenden jog Ali et sværd i jorden da han kæmpede mod en drage, og varmt vand kom op fra jorden.

Gæstfri lokalbefolkning

Pamir bjergene har nogle af de mest spektakulære trekkingture, men også nogle af de mest fysisk hårde. Langs Pamir Highway ligger små, øde landsbyer som Murgab og Karakul, hvor der sjældent kommer nogle turister. Ikke desto mindre er lokalbefolkningen gæstfrie og nysgerrige.

Murghab er et godt udgangspunkt for eventyr i Pamir bjergene.  F.eks. er det muligt at se Shakty Hulerne, der er et af Parmir bjergenes ældgamle steder. Hulerne har nogle af verdens højeste hulemalerier. Bl.a. kan ses tre bjørne blive skudt med bue og pil, og en figur der er halv fugl halvt menneske.

Karakul søen

Karakul søen ligger i den nordlige del Gorno-Badakhshan tæt på grænsen til Kina. Karakul er lavet af et meteornedslag for 10 millioner år siden. Karakul betyder ”Sort sø” på kirgisisk, da søen ser meget sort ud i vintermånederne. På andre tider af året er søen dog turkisblå. Dette område er et af de mest afsides i Tadsjikistan med mulighed for at vandre af nogle af de fineste vandreruter. Samtidig er det også her, der er størst chance for at se sjældne dyr.

Nær Karakul er det muligt at se geoglyffer (store motiver eller mønstre udført på jorden) der er op til 30 meter lange. Ved Jalang landsbyen kan ses stenudskæringer og et meteoritkrater.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Tadsjikistan – Du vælger selv hvilke: Dushanbe, Fan Mountains, Gorno-Badakhshan, Khojand, Kurgonteppa, Wakhan Valley

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Tadsjikistan – Rejser i Tadsjikistan kombineres let med Usbekistan, Kirgisistan, TurkmenistanKasakhstan, Afghanistan og Kina.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser på Pamir Highway i Tadsjikistan

Nyhedsbrev