Det Kaspiske Hav i Turkmenistan

Det Kaspiske Hav i Turkmenistan

Det Kaspiske Hav er verdens største sø og adskiller Europa fra Asien. Turkmenistan har en kystlinje på hele 1200 km langs Det Kaspiske Hav. Det Kaspiske Hav kaldes et hav pga. dens størrelse og fordi at jordbunden oprindeligt har været havbund. Samtidig er søen meget salt og er 1025 meter dyb det dybeste sted, hvilket gør den til en af verdens dybeste søer.

Mirabilitkrystaller i Kara-Boga-Gol søen

Den eneste store by liggende ved bredden er Turkmenbashi, til gengæld er her en del bugte hvoraf Kara-Bogaz-Gol er den største. Bugten ligger i den nordvestlige del af Turkmenistan og betyder på turkmenisk ”lake of black strait” eller ”black throat”. Kara-Bogaz-Gol er faktisk en separat sø, kun forbundet med Det Kaspiske Hav via en smal landtange på mindre end 200 meter. Når vandet fordamper, dannes der mirabilitkrystaller, der bruges i den kemiske og farmaceutiske industri.

Dekhistan – en gammel by langs Silkevejen

Dekhistan ligger i det vestlige Turkmenistan nær Det Kaspiske Hav i Misrian dalen og er den vigtigste oase i det sydvestlige Turkmenistan. Mange historiske monumenter står her stadig, da her ikke er blevet bygget særlig meget og jorden er ufrugtbar.

Byen var i middelalderen en blomstrende by langs Silkevejen mellem Khorezm og Hyrcania i Persien. Fra det 8.-14. århundrede stod byen Misrian her, der havde sin storhedstid under horezmshakh dynastiet. I dag ses ældgamle tårne og monumenter fra det 10.-12. århundrede, Shir-Kabir mausoleet fra 10.-1100-tallet, to 25 meter høje minareter, en katedral moske, ruiner fra bymuren og caravansarais, mausoleerne på Mashat nekropolis samt den ældste moske fra den tidlige islamiske periode.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Turkmenistan – Du vælger selv hvilke: Ashgabat, Darvaza Gas Crater, Dashoguz, Ekedeshik, Mary, Turkmenabat

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Turkmenistan – Rejser i Turkmenistan kombineres let med Usbekistan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Iran og Kasakhstan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Det Kaspiske Hav i Turkmenistan

Nyhedsbrev