Mary i Turkmenistan

Mary i Turkmenistan

Mary er Turkmenistans tredje største by og ligger i en stor oase i midten af Kara Kum ørkenen. Mary blev grundlagt i 1884 som et russisk administrativt center. Før 1937 blev byen kaldt Merv, efter den ældgamle by Merv der ligger 40 km fra den nuværende by. I dag er byen centrum for bomuldsindustrien, gasindustrien og er et stort trafikknudepunkt.

Marys største seværdigheder er the History Museum, der er en stor hvid marmor bygning, der har en stor samling af artefakter, turkmenske tæpper, nationaldragter, sølv, dyr og planter.

Ældgamle Merv

Merv er den ældgamle by der ligger 40 km fra det nuværende Mary. Mervs oprindelse ligger hen i det uvisse, men sikkert er det dog at den første gang omtales i Avestian krøniken fra omkring det 6.-8. århundrede f.Kr.

De nuværende ruiner består af mindst fem forskellige bosættelser: Erk-Kala, Gyaur-Kala, Sultan-Kala, Abdullahkhan-Kala og Bairamalikhan-Kala. De fleste er ret ødelagt, men Merv er stadig et unikt historisk monument. En af de mest interessante monumenter er Sultan Sandzhar Dar-al-Akhir mausoleet fra 1118-1157. Mausoleet er næsten 40 meter højt og har i middelalderen været en skyskraber med en flot kuppel.

Merv har utallige monumenter deriblandt Shazriar-Ark citadellet, ruiner af Kyz-Kala fortet, Al-Khakim ibn Amir al-Jafari og buraid ibn al-Khusein al-Islami mausoleerne, ruiner fra det kristne tempel og buddhistiske kloster og ruiner fra Beni-Makhan moskeen. Merv er på UNESCO’s verdensarvsliste som et velbevaret center fra Silkevejens tid.

Tempelbyen Gonur-Tepe

Nord for Mary ligger Gonur-Tepe, der er en gammel tempelby. Byen blev først fundet i 1990’erne og er blevet dateret tilbage til 2000-3000 år f.Kr. Tempelbyen har et kæmpe nekropolis og har oprindeligt været en hovedstad i landet Margush. Gonur-Tepe betyder ”Grå bakke” og ligger da også på en lille bakke på den østlige side af Margaba floden.

Arkæologer udgraver stadig i området og bliver ved at finde nye ting. Indtil videre vurderes det at området for den ældgamle by er på 30-50 hektar. Byen var zoroastrianistisk og havde ikke en klassisk hersker men en spirituel leder. Zoroastrianisme er en preislamisk religion, der har fokus på dualismen mellem det gode og det onde og er den første religion, der mente at der var en almægtig usynlig Gud. Der lever stadig zoroastranister i dag, 145.000-210.000 på verdensplan, de fleste i Asien og især i Iran. Zoroastrianisme var den officielle religion i det gamle Persien.

Serakhs – den ældste by i centralasien

Syd for Mary ligger den gamle by Serakhs nær den iranske grænse. Serakhs er en af de ældste byer i Centralasien, da her har været bosættelser helt tilbage i år 4000 f.Kr. I det første årtusinde f.Kr. var Serakhs en del af det achæmenidiske rige. Serakhs hævder at bliver grundlagt i år 507 f.Kr. og fejrede 2500 års fødselsdag i 1993. Senere blev byen en del af Sassanideriget hvor et zoroastrianisme ildtempel blev bygget.

Den moderne del af byen kom til i 1884, hvor området blev en del af Rusland og blev brugt som et russisk militærpost på grænsen til Iran. I 2010 kom flere af monumenterne i Serakhs på UNESCO’s verdensarvsliste.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Turkmenistan – Du vælger selv hvilke: Ashgabat, Darvaza Gas Crater, Dashoguz, Det Kaspiske Hav, Ekedeshik, Turkmenabat

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Turkmenistan – Rejser i Turkmenistan kombineres let med Usbekistan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Iran og Kasakhstan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Mary og Merv i Turkmenistan

Nyhedsbrev