Turkmenabat i Turkmenistan

Turkmenabat i Turkmenistan

Turkmenabat er Turkmenistans anden største by og ligger tæt på grænsen til Usbekistan på bredden af Amu Darya floden. Byen hed tidligere Chardzou, men blev omdømt i 1999 til Turkmenabat, der betyder ”skabt af turkmenere”.

Monumenter fra Centralasiens Golden Age

Amul Settlement ligger nær indgangen til byen og var engang Amuls herskeres fort, men er i dag blot en ruin. I det 10. århundrede var det omringet af en voldgrav, og hver side af fortet havde en port der vendte mod de fire vinde. Portene var garderet af krigere dag og nat. Fortet havde både barakker, lagerhuse, værelser, fængsel og en fin have.

Allamberdar mausoleet er et monument fra det 10. århundrede, og er det største monument i det nordlige Khurasan. Monumentets detaljer og arkitektur viser at det er fra Centralasiens Golden Age, på det tidspunkt hvor Seldsjukkerne herskede. Det kan ses på bl.a. dens størrelse og dens usædvanlige facade, der er dekoreret med små mursten.

Caravansarai og healing ved Astana-baba mausoleet

Astana-baba mausoleet er en del af et mindesmærkekompleks bestående af en moske og en grav. Mausoleet er fra 10-1100-tallet og bruges den dag i dag som et sted for tilbedelse, selvom ingen helt ved hvem Astana-baba var. Mausoleet bliver dog besøgt af utallige syge mennesker der samles her for at blive healet. Antallet af pilgrimme stiger hver dag.

Caravansarai Dayakhatyn er et monument fra 10-1100-tallet. Det stod på vejen fra Turkmenabat til Khorezm der i dag ligger i Usbekistan. I dag er der kun ruiner tilbage fra det tidligere caravansarai af mursten. Væggene på facaden har mursten i den oprindelige ornamentale stil. Dele af stenene har stadig tekstfragmenter med navnene på kaliffer: Abubkr, Omar og Ali.

Spor af dinosaurer i Kugitang reservatet

Sydøst for Turkmenabat ligger Kugitang reservatet, er bjergrigt område uberørt af civilisationen. Her er fyldt med specielle arter af dyr og planter. Her kan du også se et månelandskab kaldet Boya-Dag, unikke huler fuld af stalaktitter og et plateau med dinosaur fodspor fra juratiden.

Ifølge forskere var plateauet for mere end 150 millioner år siden bunden af en stor havlagune der tørrede ind. Det våde sand, der minder lidt om cement, bevarede spor af de dyr der krydsede det. Der er omkring 150 fodspor på plateauet. Fossilerne er 20-70 cm og hører til tre forskellige arter af dinosaurer der levede i juratiden. Nogle forskere mener, at det er megalosaurus, iguanodon og tyrannosaurus.

Ifølge en lokal legende er området et samlingssted for hvide elefanter, hvor de danser hellige danse. En anden legende mener, at det er fodspor efter Alexander Den Stores krigselefanter.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Turkmenistan – Du vælger selv hvilke: Ashgabat, Darvaza Gas Crater, Dashoguz, Det Kaspiske Hav, Ekedeshik, Mary

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Turkmenistan – Rejser i Turkmenistan kombineres let med Usbekistan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Iran og Kasakhstan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Turkmenabat i Turkmenistan

Nyhedsbrev