Ferghana Valley i Usbekistan

Ferghana Valley i Usbekistan

En halv dags kørsel eller en kort flyvning fra Tashkent finder du frugtbare Ferghana Valley på grænsen til Kirgisistan. Ferghana Valley er især kendt for produktion af bomuld, silke og keramik men også for den spændende historiske silkevejsby Kokand.

Køb et sofamøblement i Ferghana

Selve Ferghana by er relativ ny uden de store historiske bygningsværker men med sin helt egen naturlige charme. I udkanten af Ferghana finder du muligvis den mest autentiske bazar i Usbekistan som tilmed er gigantisk. Du kan købe alt fra sofamøblementer over krydderier til en helt specifik møtrik til din Lada fra 1969. Bliver du sulten undervejs skal du unde dig selv et ganske traditionelt veltilberedt kødspyd (Sjaslik)

Kokand

Kokand ligger i den vestlige del af Ferghanadalen og er en af de ældste byer i Usbekistan. De første skriftlige optegnelser om byen stammer fra det 10. århundrede. Kokand var et vigtigt handelscentrum på Silkevejen men blev i det 13. århundrede, ligesom de fleste centralasiatiske byer, ødelagt under mongolernes fremfærd mod vest.

Kokand havde sin storhedstid i det 18. århundrede, da byen blev hovedstad i det rige og meget udviklede Khandynasti Kokand som i første halvdel af det 19. århundrede strakte sig over hovedparten af nutidens Usbekistan, en del af det sydlige Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Kina. Det var en stor, stærk stat med omfattende og rig handel samtidig med at det var et religiøst center. Alene i Kokand var der over 300 moskeer og snesevis af madrassaer (Muslimske skoler).

Keramik fra Rishtan

50 km vest for Fergana finder du landsbyen Rishtan, som er kendt for produktion af den keramik som du finder i praktisk talt hele Usbekistan. Det er en lang håndværkstradition som kan spores 800 år tilbage i tiden og som går i arv fra generation til generation.

Keramikken fra Rishtan udmærker sig ved at være produceret af en speciel rød lerart som kun findes i dette område og dekoreret med en rig ornamentering i primært blå, turkise og ultramarine nuancer. Denne unikke blå glasur “Ishkor” er produceret i hånden af naturlige mineraler og specielle planter.

Det er selvfølgelig muligt at opleve hele den fascinerende proces fra lerklump til færdigt produkt.

Silke fra Margilan

Margilan er en af de ældste byer i Usbekistan og var allerede kendt i antikken pga. en enestående silkeproduktion som holdes i hævd den dag i dag. Der er fundet silkeprodukter fra Margilan så langt mod vest som Grækenland. Det er selvfølgelig muligt at opleve hele den fascinerende proces fra puppe til færdigt produkt.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Usbekistan – Du vælger selv hvilke: Bukhara, Karakalpakstan, Khiva, Khorezm, Nuratau-Kyzylkum, Samarkand, Shakrisabz, Tashkent, Termez

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Usbekistan – Rejser i Usbekistan kombineres let med Kirgisistan, Tadsjikistan, Kasakhstan, Afghanistan og Turkmenistan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Ferghana Valley i Usbekistan

Nyhedsbrev