Karakalpakstan i Usbekistan

Karakalpakstan i Usbekistan

Den autonome republik Karakalpakstan er beliggende i den nordvestlige del af Usbekistan. Karakalpakstan er et tørt og tyndt befolket område, som er meget interessant at besøge for den rejsende der søger at komme væk fra den normale turiststrøm. Karakalpakstan er imidlertid let tilgængelig med daglige fly fra Tashkent til regionshovedstaden Nukus.

Karakalpakstan er næsten udelukkende ørken. I det sydvestlige Karakalpakstan er der Karakumørkenen. I den nordvestlige del er der Ustyurtplateauet og i den nordøstlige del af Karakalpakstan finder du Kyzylkumørkenen.

Karakalpakstan er rig på kultur og historie med over 300 arkæologiske udgravninger, hvor Ring of Khorezm indeholder de mest spektakulære og ældste ruiner.

Aralsøen – Menneskeskabt miljøkatastrofe

I dag er Aralsøen mest relateret til den menneskeskabte miljøkatastrofe som indtraf, da man i Sovjettiden insisterede på at dyrke bomuld hvor det teknisk set er umuligt, hvorved Aralsøen langsomt men sikkert blev afvandet.

Aralsøen er placeret på grænsen mellem Kasakhstan og Usbekistan og var i 1960 verdens fjerde største med havne, omfangsrig flora og fauna samt en stor fiskerflåde. Aralsøen er i dag nærmest forsvundet og i den lille by Muynak kan man se det bizarre syn af rustende skibsvrag liggende midt i den ørken som engang var Aralsøen.

Aralsøen er i dag delt i to og indeholder kun 10% af den oprindelige vandmængde. Muynak var engang en rig by, men er i dag en næsten uddød udpost, hvor befolkningen er afhængig af daglige vandforsyninger fra Nukus.

Nukus – En rustik perle

Karakalpakstans hovedstad er kun 80 år gammel og derfor anlagt efter en typisk funktionel sovjetisk byplan. Det meste af byen står i skærende kontrast til mange andre usbekiske byers overdådighed af farvestrålende monumenter men Nukus har sin helt egen rustikke charme. I udkanten af Nukus kan du besøge en kæmpemæssig muslimsk gravplads som udover almindelige menneskers sidste hvilesteder også byder på virkeligt imponerende mausoleer for betydningsfulde religiøse ledere.

Savitsky Art Museum – Asiens Louvre

I betragtning af Nukus´ isolerede placering på verdenskortet er det imponerende at finde et af verdens fineste kunstmuseer i byen – Savitsky Art Museum eller The Karakalpakstan State Museum of Art named after I.V. Savitsky som det mundret hedder, er en enestående og uvurderlig samling af russisk avantgardekunst med over 90.000 udstillingsnumre, hvor kun ca. tre % er udstillet.

Igor Savitsky kom til Nukus i 1950´erne. Han sørgede, som direktør for kunstmuseet, for at opkøbe og gemme datidens forbudte kunst i afsides beliggende Nukus under stor risiko for at blive stemplet som samfundsfjende af datidens Sovjetregime.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Usbekistan – Du vælger selv hvilke: Bukhara, Ferghana Valley, Khiva, Khorezm, Nuratau-Kyzylkum, Samarkand, Shakrisabz, Tashkent, Termez

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Usbekistan – Rejser i Usbekistan kombineres let med Kirgisistan, Tadsjikistan, Kasakhstan, Afghanistan og Turkmenistan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Karakalpakstan i Usbekistan

Nyhedsbrev