Samarkand i Usbekistan

Samarkand i Usbekistan

”Religioner opløses som tåger, kongeriger forsvinder, lærtes arbejde består i evighed” – Ulugh Beg, hersker, matematiker og astronom og om nogen sønnen af Samarkand.

Alexandria, Rom, Athen – Samarkand

Samarkand er om noget indbegrebet af Silkevejen og Centralasien og har på mange måder samme mytiske status som tidligere tiders filosofiske og videnskabelige magtcentre Alexandria, Rom og Athen.

Samarkand er en stor by og de utroligt mange smukke seværdigheder ligger relativt spredt, så det er en god ide at have god tid i byen. Ikke desto mindre finder man relativt hurtigt ud af at finde rundt i Samarkand.

Samarkand er udover at være en historisk og arkitektonisk enestående perle også en meget aktiv universitetsby, velsignet med mange unge mennesker med tydelig respekt for den historiske arv og mod på livet.

Etnisk og kulturel smeltedigel

Samarkand har siden det 5. århundrede før vores tidsregning været et naturligt handelsbindeled mellem Europa og Persien (Iran), Indien og Kina, hvilket afspejler sig meget tydeligt i gadebilledet, hvor det etniske mix er endog meget tydeligt og du vil uvilkårligt se udprægede sydøstasiatiske, russiske, europæiske, indiske, mellemøstlige og persiske ansigtstræk i gadebilledet.

Ulugh Beg – Astronomisk geni

Samarkands største seværdighed er det enestående og centralt placerede Registan Square, hvor det matematiske geni Ulugh Beg angiveligt har undervist i matematik og astronomi i madrassaen, som nu bærer hans navn og helt berettiget er udsmykket med astronomiske konstellationer.

En anden meget væsentlig og yderst interessant seværdighed i Samarkand er Ulugh Beg observatorium som meget tydeligt illustrerer hvor langt fremme regionen var i forståelse af naturvidenskab og astronomi.

Ulugh Beg opførte et observatorium i tre etager i 1420erne med en delvis underjordisk sekstant på 11 meter med en radius på lige over 40 meter. En fascinerende præstation tidspunktet taget i betragtning og med dette manuelle instrument beregnede Ulugh Beg bla. årets længde med en nøjagtighed på et minut i forhold til nutidens computerudregninger.

Det er desuden stadig Ulugh Beg beregning af jordens hældningsakse på 23,52 grader som er gældende i dag – Godt 600 år senere og helt uden brug af optiske hjælpemidler !


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Usbekistan – Du vælger selv hvilke: Bukhara, Ferghana Valley, Karakalpakstan, Khiva, Khorezm, Nuratau-Kyzylkum, Shakrisabz, Tashkent, Termez

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Usbekistan – Rejser i Usbekistan kombineres let med Kirgisistan, Tadsjikistan, Kasakhstan, Afghanistan og Turkmenistan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Samarkand i Usbekistan

Nyhedsbrev