Shakhrisabz i Usbekistan

Shakhrisabz i Usbekistan

Shakhrisabz er en af de smukkeste og mest farverige byer i Usbekistan, beliggende kun 80 km syd for Samarkand på den anden side af bjergpasset Takhta-Karacha, hvilket gør Shakhrisabz til et godt mål for en dagudflugt fra velbesøgte Samarkand.

Shakhrisabz er 2.700 år gammel og har altid spillet en væsentlig rolle i historien om centralasiatiske region. Byen hed tidligere Kesh og var i datiden et berømt centrum for kultur, handel og håndværk samt hovedstad i det gamle rige Sogd.

Timur Lenks fødeby

Alexander den Store erobrede byen 329 f.Kr. og snart var den hellenistiske kultur dominerende, men Shakhrisabz har størst lokal betydning og er allermest berømt for at være Timur Lenks (Tamerlanes) fødeby. Da Timur Lenk gjorde byen til sin fæstning og byggede Ak-Saray paladset omdøbte han den til Shakhrisabz, som betyder Grøn by på persisk.

Der er mange myter knyttet til Timur Lenk og opførslen af Ak-Saray paladset som det tog mere end 25 år at bygge. De to rigt udsmykkede hjørnetårne var 80 meter høje og den centrale plads 250 meter lang og 125 meter bred.

Timur Lenk var meget bevidst om grandiositeten af sit palads, da der øverst i buen over hovedindgangen, til skræk og advarsel, står skrevet ”Hvis du udfordrer vores magt, så kig på vores bygninger”

Ikke langt fra Ak-Saray opdagede man i 1943 en ydmyg krypt med inskriptioner som kunne indikere at den var tiltænkt Timur Lenk, som dog er begravet i Samarkand.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Usbekistan – Du vælger selv hvilke: Bukhara, Ferghana Valley, Karakalpakstan, Khiva, Khorezm, Nuratau-Kyzylkum, Samarkand, Tashkent, Termez

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Usbekistan – Rejser i Usbekistan kombineres let med Kirgisistan, Tadsjikistan, Kasakhstan, Afghanistan og Turkmenistan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Shakhrisabz i Usbekistan

Nyhedsbrev