Alexander den Store

Alexander den Store

Alexander den Store levede fra år 365 f.Kr. til 323 f.Kr. og var konge af Makedonien. Han var søn af Kong Filip 2. af Makedonien og Olympias prinsesse af Epeiros, datter af Kong Neoptolemos.

Aristoteles som lærer og Zeus som far

Olympias hævdede at Alexander var søn af selveste Zeus og dermed var en halvgud. Det var ikke usædvanligt at grækere troede på at almindelige dødelige kunne være søn af en gud, da mange herskere brugte guddommeligt slægtsskab til at holde deres magtposition. Cæsar nedstammede f.eks. også fra Venus. Alexander blev først undervist af Leonidas og senere af Aristoteles der bl.a. underviste ham i retorik, litteratur, videnskab, medicin, antropologi og filosofi.

Dræbte sin fætter for at bevare magten

Alexanders far døde da Alexander var 20. Alexanders eneste konkurrent til tronen var hans fætter Amyntas og Alexander anklagede ham for højforræderi og fik ham henrettet. Alexander blev valgt som konge af både aristokratiet og af folket.

30.000 oprørere blev til 30.000 slaver

Alexander skulle samle de græske bystater og eliminere truslen fra folkene nord for Makedonien og fra Persien, det nuværende Iran, hvilket han startede med at gøre ved at knuse en række stammer nord for Makedonien. Der kom oprør i Theben i Sydgrækenland, Alexander tog dertil og udslettede byen på nær templerne og en digters hus. De 30.000 overlevende blev solgt som slaver.

Uovervindelige Alexander

Alexander besøgte Oraklet i Delfi, hvor han ønskede at høre en profeti om, at han snart ville kunne erobre hele den antikke verden. Oraklet Pythia ville dog ikke komme med sådan en forudsigelse og bad ham komme tilbage. Alexander blev rasende og hev hende i håret ud af kammeret indtil hun skreg ”Slip mig, du er uovervindelig”. Han slap hendes og svarede ”Nu har jeg mit svar.”

Alexander brugte meget af sin tid som konge på at overvinde Persien, hvilket lykkedes i 332 f.Kr. Undervejs have han også overtaget Fønikien og Egypten. Efter besejringen af Persien blev Alexander udnævnt til Storkonge.

Fra Egypten til Indien

Alexander den Store er en af verdens største erobrere og spredte den græske kultur, hellenismen, der har fået stor betydning for den vestlige civilisation. Hans rige strakte sig til slut fra Egypten, gennem Iran og helt til Indien og nordpå til Samarkand i det nuværende Usbekistan. Han regnes for at være en af verdens største feltherre. Alexander døde i Babylon i 323 af sygdom.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser på Silkevejen

Nyhedsbrev