Djengis Khan
Djengis Khan
“Den største lykke er at besejre sine fjender, at jage dem foran sig, frarøve dem deres rigdom, se deres kære badet i tårer, og tage deres koner og døtre i favn.” Dette er et kendt citat fra Djengis Khan.
Forladt af sin stamme
Djengis Khan blev født Temüdjin Borjigin formentlig i året 1162 i Mongoliet, og døde i 1227. Hans far, Yesügei, var leder af en stamme, men døde før Temüdjin blev voksen. Temüdjin blev udråbt som klanoverhovedet, men klanen ville ikke styres af en dreng. Temüdjin, hans mor og seks søskende blev forladt af deres klan.
Verdens hersker
Som voksen udviste Temüdjin dog lederegenskaber og formåede at besejre sine rivaler og derefter samle alle steppefolkene under sig. Under et stammemøde i 1206 blev han blev udråbt som Djengis Khan, der betyder ”Verdens Hersker”.
Herefter begyndte han hurtigt at erobre den civiliserede verden i Asien. Han erobrede Peking og hele Nordkina i 1215 og i de følgende år erobrede Djengis Khan Bukhara, Samarkand samt andre asiatiske bystater. I 1223 blev også et russisk steppefolk underlagt Djengis.
Senere blev også hele Indien og det muslimske område underlagt Djengis. Djengis hære blev sendt endnu længere vestpå hvor de erobrede områder helt til det nuværende Polen. I sin største udstrækning gik det Mongolske rige fra Donau i vest, til det Japanske hav i øst, og fra Sibirien i nord til Cambodja i syd.
Drabelige planer på sit dødsleje
Djengis døde d. 18. august 1227. På sit dødsleje planlagde han en total udryddelse af Jinkejserdømmet, hvilket han lagde i sin yngste søns hænder. Planen blev gennemført af Djengis Khans efterkommere.
Djengis udvalgte sin tredje søn som sin efterfølger, Ogedei. Ogedeis efterfølger blev først Güyük Khan, dernæst Möngke Khan og til sidst Kublai Khan der oprettede Yuan-dynastiet i Kina. Kublai Khan var det sidste mongolske hersker der blev set som Stor-Khan og efter hans død kunne imperiet ikke holdes sammen.
Myterne og historierne om Djengis Khan lever i bedste velgående i hans fødeegn Khentii og i hans kongeby Kharkhorin, også kendt som Karakorum.
Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser på Silkevejen