
Timur Lenk
Timur Lenk (Tamerlane)
Timur Lenk (også kaldet Tamerlane) levede fra 1336 til 1405 og var en krigsherre i Centralasien, der grundlagde det timuridiske dynasti. Han overtog et meget stort område, og hans kultur kom til at blomstre i store dele af Centralasien, men han er også kendt for at være en grusom tyran. Det anslås at hans felttog dræbte 17 millioner mennesker.
Så op til Djengis Khan
Timur Lenk blev født i Shakhrisabz nær Samarkand i det nuværende Usbekistan. Timur Lenk nedstammede fra mongolske krigere, men var konverteret til islam. Han så sig selv som efterkommer af den store mongolske krigsherre Djengis Khan
Da Tughluk Timur døde fik Timur Lenk muligheden for at komme til magten i 1369. Timur Lenk omtalte sig selv som emir (fyrste) selvom det nok havde været mere rammende at kalde ham khan (krigsherre).
Konstant i krig
I hele sin regeringstid var Timur Lenk kontant involveret i krig eller erobringstogter. Hans erobringer nåede helt til Det Kaspiske Hav mod nordvest og mod syd overvandt han Persien. På grund af sin grusomhed var der mange byer der overgav sig med det samme for at undgå hans massakre.
I 1398 drog han til Indien hvor han ødelagde Delhi og tog med sig store mængder af rigdomme, deriblandt 90 elefanter der hjalp med at slæbe sten til en moske i Samarkand. En af Timur Lenks største modstandere var Bayezid, sultanen af det Osmanniske Rige. I 1402 overvandt Timur Lenk Bayezid ved Ankara.
Fra Iran til Kina
Timur Lenks sidste store plan var at genskabe det mongolske herredømme i Kina, efter at Ming-dynastiet havde fordrevet mongolerne i 1300-tallet. Timur Lenk nåede dog aldrig så langt, da han døde få måneder inde i felttoget af sygdom.
Ved sin død kontrollerede Timur Lenk hvad der i dag ca. svarer til Iran, Afghanistan, Pakistan, Irak, Kuwait, Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan, sammen med større dele af Tyrkiet, Syrien og Kasakhstan. Også mindre dele af Rusland, Indien og Kina var overtaget. Efter hans død gik riget dog hurtigt i opløsning. Timur Lenk blev begravet i et mausoleum i Samarkand, der er en stor seværdighed i dag.
Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser på Silkevejen