Ulugh Beg

Ulugh Beg

Ulugh Beg levede fra 1394 til 1449 og var en turkmensk fyrste, astronom og matematiker. Han var barnebarn til krigsherren Timur Lenk og søn af hans far Shah Rukh og hans adelige mor Goharshad.

Han blev født i Sultaniyeh i Persien og rejste meget rundt i Mellemøsten og Indien i sin barndom, da det var disse områder hans bedstefar Timur Lenk overtog. Da Timur Lenk døde og hans far overtog riget, tog Ulugh Beg til Samarkand der var rigets hovedstad.

Astronomnørd bliver fyrste

I 1409 blev styret overdraget til Ulugh Beg af Shah Rukh. Ulugh Beg var dog ikke den store politiker eller hærfører, men interesserede sig mere for videnskab og ønskede at gøre Samarkand til et muslimsk kulturcenter.

Ulugh Beg betyder ”Great Ruler” eller ”Patriarch Ruler”, men hans rigtige navn var Mirza Mohammad Taraghay bin Shahrukh. Ulugh Beg styrede Usbekistan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Kirgisistan, det sydlige Kasakhstan og det meste af Afghanistan i årene 1411 til 1449.

Astronomisk observatorium lysår før sin tid

Ulugh Beg byggede et stort astronomisk observatorium i 1424-1429, kaldt Gurkhani Zij, som kan opleves i Samarkand. Observatoriet havde en kæmpe sekstant på 40 meter i radius, en armillarsfære (et astronomisk instrument med ringe der drejes og repræsenterer f.eks. ækvators plan), et diopter (der styrer linsens lys) og flere himmelglober (en globus med stjernehimlen i stedet for jorden). Det er set som et af de bedste observatorier i den islamiske verden på dets tid, og det største i hele Centralasien.

Ulugh Begs og hans assistenter udførte et stort målingsarbejder der resulterede i en ny planettabel og et stjernekatalog med omkring 1000 stjerner. Det store observatorium gjorde at stjernernes placering kunne måles med hidtil umulig præcision. Samtidig bestemte Ulugh Beg ekliptikas hældning kun med en fejl på ½ bueminut og det tropiske års længde kun med en fejl på et minut.

Han byggede også Madrassaer i Samarkand og Bukhara, hvilket var med til at gøre byerne til kulturelle centre for uddannelse i Centralasien.

Halshugget af sin egen søn

Da Ulugh Begs far døde i 1447 opstod der familiestridigheder omkring arvefølgen. Ulugh Beg blev sat af tronen og blev halshugget på sin ældste søn Abdal-Latif Mirzas befaling.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser på Silkevejen

Nyhedsbrev