Isfahan i Iran

Isfahan

Isfahan ligger i midten af Iran og er en af landets største byer, men også en af Irans mest fortryllende og har gennem mange år tiltrukket rejsende fra hele verden.

Arven efter Safavideriget

I Isfahan kan man nyde arven fra det gamle Persien, da det også var her hovedstaden i Safavideriget lå. Safavideriget var et shia-muslimsk dynasti fra 1501-1736 og var et af de mest betydningsfulde dynastier i Irans historie, og bliver set som starten på Irans moderne historie. Riget omfattede i sin storhedstid dele af både Aserbajdsjan, Armenien, Irak, Georgien, Afghanistan, Pakistan, Turkmenistan og Tyrkiet.

Imam pladsen blev bygget i 1612 som et royalt poloområde, og er i dag et af de største og flotteste offentlige områder i verden. Gennem historien har det været fuld af historiefortællere, præster, karavaner fra Silkevejen og rejsende.

Fyrre søjle paladset

Nær Imam pladsen findes basaren, hvor du nemt kan bruge mange timer på at kigge på eksotiske krydderier, guldsmykker, tæpper, kunsthåndværk og kobbersmede der laver kobbervarer. Chehel Sotoun Palace bliver også kaldt Forty Column Palace (Fyrre søjle paladset), selvom den kun har 20 søjler. Vandet omkring paladset spejler dem dog, så det ligner der er fyrre. Indenfor kan ses flotte freskoer og malerier, der dækker væggene og viser scener fra det 16. og 17. århundrede.

Vank katedralen i det armenske kvarter

I Isfahan ligger også et armensk kvarter, hvor Vank katedralen ligger, der et eksempel på hvordan muslimer og kristne har fredeligt levet side om side i flere hundrede år. Katedralen ser kristen ud udefra, og indeni er der både kristne og persiske dekorationer. Iran er hovedsageligt muslimsk, men der er også andre religiøse minoriteter der frit kan praktisere deres tro.

Islamisk kunst og arkitektur

Fra 1612 til 1638 blev der bygget to majestætiske moskeer, begge med mosaik i chanceringer af blå, tyrkis og grøn, der viser kulminationen af over 1000 års islamisk kunst og arkitektur. Imam moskeen blev bygget som Isfahans centrale moske til tilbedelse og læring og Sheik Lotfullah moskeen, der har fået sit navn efter den libanesiske sheik Lotfullah, var den private moske for bøn og meditation for Shah Abbas.

Irans største moske

Isfahans Masjed-e Jameh moske er Irans største moske, og er hele 20.000 kvadratmeter stor. Man mener at der har været religiøs aktivitet på stedet siden Safavideriget.

Den første rigtige moske blev bygget af Seldsjukkerne i det 11. århundrede, hvoraf de to store kupler over den nordlige og sydlige del stadig står intakt. Det meste af moskeen blev dog brændt ned i det 12. århundrede, og blev genopbygget i 1121. Sidenhen er moskeen blevet udbygget mange gange, og over 800 forskellige islamiske design og arkitektur kan ses. F.eks. er der mongolske stalakmitstøtter, bedehaller fra seldsjukkernes tid, et rum (en iwan) bygget af seldskjukker men dekoreret under Safavideriget.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Iran – Du vælger selv hvilke: Alborzbjergene, Bam, Bandar Abbas, Garmeh, Kerman, Mashdad, Persepolis, Qom, Shiraz, Tabriz, Teheran, Yazd

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Iran – Rejser i Iran kombineres let med AserbajdsjanTyrkiet, Nagorno-Karabakh, Armenien, Georgien og Turkmenistan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Isfahan i Iran

Nyhedsbrev