Kerman i Iran

Kerman i Iran

Kerman er en by i den centrale Iran og har længe fungeret som et rejsestop mellem Persien og det indiske subkontinent. Kerman menes at være blevet grundlagt i det 3. århundrede e.Kr. under Safavideriget og har en historie med både velstand og plyndring.

Betydningsfuld handelsby langs Silkevejen

Kerman har også været en stor handelsby, hvilket kan ses på byens mange caravansarai. Da Silkevejens betydning formindskedes til fordel for Søvejen i 1500-tallet, begyndte byen at fokusere på produktion af tæpper, hvilket stadig er en vigtig handelsvare i dag.

Bazar-e Sartasari, der betyder ende til ende basar, er et af de ældste handelscentre i Iran. I Kerman er det også muligt at se Sanati Museum, Ganajalikhan komplekset, det flotte Kerman National Bibliotek og Gonbad-e Jabaliye, der er en ottekantet historisk bygning, der i dag fungerer som museum for gravstene, men hvad det oprindelig har været vides ikke. Gode bud er dog et observatorium eller et gravsted.

Baluchiske nomader

Baluchier er ikke usædvanlige i Kerman. Det er en etnisk minoritet i Iran, der i deres udseende, påklædning og håndværk skiller sig ud fra resten af iranere. Deres kunst, især broderi og andet håndværk minder mere om hvad der laves i Pakistan og Indien, end i resten af Iran. En del af baluchierne er nomader og størstedelen er sunnimuslimer, omvendt resten af Iran der primært er shiamuslimer.

Persisk have i Mahan

Syd for Kerman ligger Mahan, hvor velhavende iranere tager på ferie. I Mahan kan man se Bagh-e Shahzade, der er en persisk have blandt de flotteste i Iran, med springvand og terrasser. Haven er bygget i 1873 og ligger op af et lille palads der engang tilhørte Abdul Hamid Mirza, en af de sidste prinser i Qajar dynastiet. I dag fungerer det som en souvenirbutik. Her ligger også et tehus og en restaurant. Efter solnedgangen er springvandene og paladset oplyst, hvilket ser magisk ud under den iranske himmel.

Ørken med sandslotte

Nordøst for Mahan ligger et område kaldet Kaluts, en 145 km lang og 80 km bred ørken med høje yardangs, der ligner sandslotte. Sandslottene er blevet formet over tusinder af år vinden, selvom de lokale formentlig har masser af andre gode historier om, hvordan de er endt sådan. Sandslottene er især flotte ved solopgang og solnedgang, hvor lys og skygge falder sammen i et sammensurium af brun og guld.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Iran – Du vælger selv hvilke: Alborzbjergene, Bam, Bandar Abbas, Garmeh, Isfahan, Mashdad, Persepolis, Qom, Shiraz, Tabriz, Teheran, Yazd

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Iran – Rejser i Iran kombineres let med AserbajdsjanTyrkiet, Nagorno-Karabakh, Armenien, Georgien og Turkmenistan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Kerman i Iran

Nyhedsbrev