Persepolis i Iran

Persepolis i Iran

Persepolis bliver kaldt ”Irans Machu Picchu” og er en af de mest storslåede byer fra en næsten glemt tid. Persepolis er en af Irans mange steder der er kommet på UNESCO’s verdensarvsliste – og med god grund! Bygninger til denne by begyndte under den achæmenidiske Kong Darius den Store i 515 f.Kr. Byen blev stadig udbygget af hans efterfølgere, før området blev lagt i grus af Alexander den Stores hære 200 år senere.

Relieffer af krigere, heste og stridsvogne

Det der står tilbage i dag er dog intet mindre end spektakulært med ruiner af enorme bygninger dekoreret med fine detaljer og relieffer af krigere, heste og stridsvogne. Byen har stadig utallige søjler og trapper og Persepolis er intet mindre end en nydelse at opleve.

Gemt under sandet i hundrede af år

Byen har ligget gemt under sandet i hundrede af år, først i 1930 blev byen udgravet, og det var igen muligt at se dens storhed på trods af tidens tand. Indgangen til Persepolis er op af en stor trappe, der er udhugget af store stenblokke, men hvert trin er smalt, således at perserne i deres lange, elegante klæder kunne gå yndefuldt op af trappen. Ved Apadana trappen ved den østlige mur er der bevaret mange relieffer, der bl.a. viser persere i formelt tøj og meder (et iransk folk).

Bevingede løver

Andre steder er det muligt at se udskårede løver af sten med vinger og menneskehoveder. På panelerne i den sydlige ende ses 23 delegationer der bringer gaver til den achæmenidiske konge, deriblandt etiopiere, arabere, egyptere og thrakere (et folk der bl.a. levede på Balkan).

Kyros den Stores grav

Nær Persepolis ligger Pasargadae, der er gravstedet for Kyros den Store. Graven er på UNESCO’s verdensarvsliste. Pasergadae er en del mindre end Persepolis, men er stadig et besøg værd. Man kan bl.a. se Darius’ have, Kyros den Stores private palads, Publikums Palads (Audience Palace), Solomons fængsel og selvfølgelig Kyros den Stores grav.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Iran – Du vælger selv hvilke: Alborzbjergene, Bam, Bandar Abbas, Garmeh, Isfahan, Kerman, Mashdad, Qom, Shiraz, Tabriz, Teheran, Yazd

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Iran – Rejser i Iran kombineres let med AserbajdsjanTyrkiet, Nagorno-Karabakh, Armenien, Georgien og Turkmenistan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Persepolis i Iran

Nyhedsbrev