Qom i Iran

Qom i Iran

Qom ligger syd for Teheran og har omkring 1.042.000 indbyggere. Qom er Irans helligste by, næstefter Mashdad. Byen er en af Irans mest konservative og religiøse byer, med lærde og studerende fra hele verden der kommer til byens madrassaer for at studere.

Den hellige by har et gravsted, Hazrat-e Masumeh, fra 1600-tallet for Fatima, Imam Rezas søster, som blev begravet her i det 9. århundrede. Hazrat-e Masumeh har to kæmpe kupler, flere gårdspladser og flisebelagte minaretter, der er tårne der indkalder til bøn.

Persisk have i Kashan

Kashan er en by syd for Qom, hvor det er muligt at opleve Khaneh Borujerdiyah, et storslået palæ fra 1800-tallet hvor der engang boede en rig købmand.

Syd for Kashan i Fin, ligger den frodige Bagh-e Fin have, der ses som indbegrebet af en persisk have. Haven blev bygget til Shah Abbas I. Cedertræerne i haven er op til 500 år gamle og overfloden af appelsintræer gør, at der dufter himmelsk når træerne blomstrer. I midten af haven står Shah Abbas Is shotor gelou, et to etagers poolhus. Bagh-e Fin er da også på UNESCO’s verdensarvsliste sammen med otte andre iranske haver, der alle er eksempler på den persiske have.

Traditionelt har disse haver symboliseret Paradis, og haverne er opdelt i fire sektioner der symboliserer zoroastrianismens fire elementer: himmel, jord, vand og planter.

Symmetrisk moske og fortryllende basar

Kashans basar er en af Irans bedste, med masser af forskellige varer, men uden at være så stort at man farer vild. Det kuplede tag på basaren er fra det 19. århundrede, men området har været et center for handel i næsten 800 år. Især indersiden på Khan Amin al-Dowleh Timche kuplen fra 1868 er værd at se.

Masjed-e agha borzog er et moske kompleks, kendt for sit symmetriske design. Komplekset har fire etager, deriblandt en nedsunken gård med en pool, en kuppel, flisebelagte minareter og høje badgirs, der er et slags vindtårn. Det er også muligt at se Seyyed Jagar Tabatabeis hus fra 1880, med fine stuk, smukke spejle og farvede vinduer og Khan-e Ameriha palæet fra slutningen af 1700-tallet.

Oldgamle Abyaneh

Længere syd ligger landsbyen Abyaneh, som er et af de ældste bosatte områder i Iran med sine orange røde huse. Byen ligger for foden af Karkas bjerget og var et blandt flere steder zoroastrianister flygtede til og byggede byer, da araberne havde overtaget Persien i det 7. århundrede. Byen er endda kommet på UNESCO’s verdensarvsliste pga. sin historiske betydning.

Byens mest interessante bygning er en Jameh moske fra det 11. århundrede med en valnødde mirhrab og ældgamle udskæringer bygget under Safavideriget. Her ligger også et zoroastrianisme ildtempel, tre borge og to yderligere moskeer.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Iran – Du vælger selv hvilke: Alborzbjergene, Bam, Bandar Abbas, Garmeh, Isfahan, Kerman, Mashdad, Persepolis, Shiraz, Tabriz, Teheran, Yazd

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Iran – Rejser i Iran kombineres let med AserbajdsjanTyrkiet, Nagorno-Karabakh, Armenien, Georgien og Turkmenistan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Qom i Iran

Nyhedsbrev