Shiraz i Iran

Shiraz i Iran

Shiraz er indbegrebet af det gamle Persien. Der er eksotiske haver, overdådige palæer, silkebløde uldtæpper, filosofi, poesi og i tidligere tider – fyldig rødvin. I det 13. og 14. århundrede levede her nogle af Persiens største poeter, Saadi og Hafez, hvis mausoleer også kan ses i Shiraz. Shiraz er samtidigt blevet et center for læring, med de mest prestigefyldte universiteter i landet.

Kunsthåndværk i byens flotteste basar

Shiraz har mange små, labyrintagtige gader i den gamle del af byen, hvor der også kan findes kunsthåndværk og lokale markeder. Her er mange basarer, hvoraf Bazar-e Vakil er den mest kendte. Basaren er bygget af Karim Khan som en del af hans plan om at gøre Shiraz til et stort handelscenter. De hvælvede murstenlofter på basaren er smuk arkitektur, der sørger for at der er køligt om sommeren og varmt om vinteren.

Paradisets have

I Shiraz ligger også det spændende palæ Ghavam Orangeri, kaldet Paradisets have, og det flot dekorerede Karim Khan citadel der bestemt også er et besøg værd. Aramgah-e  Shah-e Cheragh er et mausoleum for Sayyed Mir Ahmad, en af Imam Rezas 17 brødre. Han blev dræbt af kalifatet i 835 og resterne af hans jordiske gods er at finde på hans gravsted i dette glitrende mausoleum, der først blev bygget i 1100-tallet.

Folkepoeten Hafez

I Iran siges det, at alle hjem skal have to ting: Koranen og en kollektion af Hafezs værker. Hafez var en stor poet og en iransk folkehelt, der er lige så populær i dag som en moderne popstjerne. De fleste iranere kan citere Hafez, lige meget om det er i sociale sammenhænge eller i forbindelse med politik.

Se fremtiden ved Hafezs grav

I Shiraz ligger Hafezs grav i en fredelig have med kunstige søer. På graven står en marmor gravsten indgraveret med et langt vers fra poeten, hvilket blev sat her i 1773 af Karim Khan. I 1935 blev tilføjet en ottekantet pavillon over graven. I haven er det muligt at se folk udføre faal-e Hafez, et populært ritual hvor der søges indsigt i fremtiden ved at kigge i hans bøger. Der er et tehus i starten af haven, hvor det er muligt at få en kop te, nudelsuppe og frossen sorbet.

Det er også muligt at se Naranjestan, et traditionelt og godt bevaret persisk hus samt Nasir al Mulk moskeen og Khan madrassaen.


Læs mere om de mange store oplevelser der venter på dig i Iran – Du vælger selv hvilke: Alborzbjergene, Bam, Bandar Abbas, Garmeh, Isfahan, Kerman, Mashdad, Persepolis, Qom, Tabriz, Teheran, Yazd

Silkevejsrejsers individuelle rejseforslag i Iran – Rejser i Iran kombineres let med AserbajdsjanTyrkiet, Nagorno-Karabakh, Armenien, Georgien og Turkmenistan.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser til Shiraz i Iran

Nyhedsbrev