Marco Polo

Marco Polo

Marco Polo blev født i 1254 i Venedig, og døde også i Venedig i 1324. Marco Polo var 17 år da han første gang så sin far Niccolo Polo, der var hjemvendt fra Kina med farens bror Maffeo Polo.

På eventyr med far

Marco Polo drog mod østen med sin far og farbror og blev handels- og opdagelsesrejsende ligesom dem. De drog til Kina, som på dette tidspunkt lå under Mongolsk herredømme. Marco Polo var ikke den første europæer der kom til Kina, men den første der nedskrev sin historie.

Via skib og kameler til Kina

I 1271 drog Marco Polo, hans far og farbror af sted. De sejlede først til Acre, dernæst red de på kameler til den persiske by Hormuz. De tre mænd ville have sejlet direkte til Kina herfra, men skibene var ikke sødygtige, så de fortsatte på landjorden langs Silkevejen, indtil de kom til Kublai Khans sommerpalads i Shangdu, nær nutidens Zhangjiakou i det østlige Kina. Kublai Khan var Djengis Khans barnebarn. De ankom til Kublai Khans palads mellem 1271 og 1275.

Gode venner med Kublai Khan

Marco Polo blev muligvis en del af Kublai Khans stab, og blev sendt ud på missioner og ærinder i Kublais navn. Marco Polo skrev siden at han rejste mange gange til det sydlige og østlige Kina, endda helt til Burma og Den Bengalske Bugt. Marco Polo, hans far og farbror frygtede at Kublais fjender ville vende sig imod dem hvis han døde, og blev bekymrede for om de kunne komme sikkert tilbage til Venedig.

Kinesisk prinsesse til Persisk hersker

I 1292 sendte Kublais grandnevø, khan Arghun, herskeren over Persien, nogle af sine folk til Kina for at finde en passende brud. Kublai valgte den 17-årige prinsesse Kököchin fra Bayaut stammen. Marco Polo, hans far og farbror blev sat til at følges med dem tilbage til Persien. Gruppen sejlede til Singapore, derfra videre mod Sumatra, forbi nutidens Sri Lanka og endeligt krydsede de det arabiske hav til Hormuz i Persien. Da Kököchin kom til Persien var Arghun død, og hun endte i stedet med at blive gift med Kublais søn Ghazan.

Endelig hjemme

I Hormuz forlod Marco Polo, hans far og farbror selskabet og rejste til Trebizond, der den nuværende by Trabzon i Tyrkiet mod Sortehavets kyst. I 1295 kom Marco Polo, hans far og farbror tilbage til Venedig, 24 år efter de drog af sted. Med sig havde de mange skatte og de havde rejst næsten 24.000 km. Marco Polo blev gift, fik tre døtre og døde i 1324, ca. 70 år gammel.

Skriv gerne hvis du ønsker mere information om rejser på Silkevejen

Nyhedsbrev